Pojačan monitoring nad radom banaka

Uprava je u prethodnom periodu nadležnim organima podnijela osam inicijativa za šest poslovnih banaka, kod kojih su postojale indicije da nijesu postupali u skladu sa odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma
60 pregleda 1 komentar(a)
Euro, Foto: Shutterstock
Euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.10.2015. 10:50h

Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma (USPNFT) je u posljednjem periodu pojačala monitoring nad radom poslovnih banaka.

“Analize Uprave obavljene na osnovu brojnih inputa dobijenih u dijelu njene nadležnosti su ukazale na potrebu za preduzimanjem pojačanih mjera nad radom banaka u smislu primjene Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i nad postupanjem odgovornih osoba u bankama u određenim slučajevima kada može doći do propusta u preduzimanju propisanih mjera”, navodi se u saopštenju USPNFT.

Uprava je, kako su kazali njeni predstavnici, u određenom broju slučajeva na osnovu raspoloživih podataka, utvrdila da banke nijesu preduzele potrebne radnje i provjere, što upućuje na nedovoljno kvalitetan rad i na propuštanje ispunjenja zakonskih obaveza, što nosi moguće ozbiljne konsekvence.

“U vezi s tim, u USPNFT se preduzimaju procesne radnje na osnovu kojih se obavještavaju nadležni državni organi, u saradnji sa kojima se određuje dalje postupanje po ovim predmetima shodno nadležnostima pojedinih organa”, dodaje se u saopštenju.

Uprava je u prethodnom periodu nadležnim organima podnijela osam inicijativa za šest poslovnih banaka, kod kojih su postojale indicije da nijesu postupali u skladu sa odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Bonus video: