Na pumpama 10 odsto goriva treba da bude biogorivo

U zemljama EU i nekim u regionu počelo dopunsko označavanje goriva na benzinskim pumpama
227 pregleda 2 komentar(a)
Gorivo, Foto: Arhiva Vijesti
Gorivo, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.11.2018. 07:32h

U zemljama Evropske unije i pojedinim zemljama našeg regiona počelo je dopunsko označavanje goriva na benzinskim pumpama, a u Udruženju naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG) vjeruju da će ta nova praksa vrlo brzo zaživjeti i u Crnoj Gori.

Generalni sekretar UNKCG Boris Spalević kazao je “Vijestima” da je Evropski parlament u oktobru ove godine pokrenuo primjenu EU Direktive 2014/94 /EU kojom je obuhvaćen novi sistem obilježavanja alternativnih biogoriva koja moraju biti zastupljena u ukupnoj prodaji 10 odsto.

“Direktiva je počela da se primjenjuje na benzinskim stanicama u svih 28 zemalja EU. Te nove oznake će biti obaveza i na novo proizvedenim automobilima. Nove oznake će biti dodatak postojećim oznakama, a primjenjivaće se u svih 28 zemalja članica EU, kao i u zemljama, Švajcarska, Turska, Island, Lihtenštajn i Norveška, a u regionu prvi će izgleda krenuti Makedonija i Srbija”, naveo je Spalević.

On je objasnio da bi to trebalo prvenstveno da pomogne potrošačima da lakše odaberu gorivo za svoje vozilo.

“U svijetu se danas sve više razmišlja i o alternativnim gorivima koja moraju biti zastupljena 10 odsto u odnosu na fosilna goriva. Iz tih razloga označavaće se i nova vozila na čepovima rezervoara sa oznakom po ovoj direktivi. Za benzinske pumpe označavanje će se vršiti na način što će u neposrednoj blizini mlaznice i na samoj mlaznici stajati oznaka o vrsti goriva. Pored standardnih oznaka za goriva BMB 95, 98, 100 i EURO dizel naći će se i dopunske oznake. To neće mnogo zbunjivati, ali je interesantno da naši vozači nemaju mogućnost da na benzinskim stanicama u Crnoj Gori samouslužno pune gorivo u svoja vozila kao što je to slučaj u zemljama EU. Tako ako se nađu van granica Crne Gore, a nijesu upućeni u ovu direktivu dodatnog obilježavanja biće im otežano”, objasnio je Spalević.

Sagovornik “ VIjesti” je kazao da je u pripremi “sličan set naljepnica za označavanje električnih vozila i na mjestima za punjenje električnih automobile”.

“Očekuje se prihvatanje seta tih mjera početkom 2019. godine.To znači da trebamo očekivati rok za primjenu od 24 mjeseca nakon toga. Možemo očekivati da će se 2021. električni automobili po novom standardu EN 17186:2019 puniti za naredne dvije godine u EU, a vjerovatno da će se Crna Gora pripremati da funkcioniše i u tom pravcu jer će pojaviti zahtjevi privatnika da otvaraju stanice za punjenje električnih automobila”, istakao je Spalević.

Dodatne oznake će biti u krugu, kvadratu i rombu

Uz svaki motorni benzin biće dodata uz postojeću oznaku- E5, E10 i E85 (oznaka u krugu), što će označavati procenat etanola u mješavini goriva. E5 do 5%, E10 do 10% etanola, odnosno biogoriva u gorivu.

B7, B10, B20, B30, B100 i XTL za dizel gorivo (oznaka kvadrata), označavaju procenat bio goriva u dizelu. Oznaka XTL će označavati sintetički dizel koji nije proizveden od sirove nafte.

Oznake u rombu- H2 se odnosiće za vodonik, CNG za komprimovani prirodni gas, TNG za tečni naftni gas i LNG za tečni prirodni gas.

Bonus video: