Bivši radnici Duvanskog draže da im Đukanović kaže gdje su pare

„Tražili smo makar da uplate 90.000 nedostajućih doprinosa za radnike koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja već nekoliko mjeseci, ali nam je rečeno da ni za to nema"
67 pregleda 6 komentar(a)
Željko Vujadinović, Foto: Boris Pejović
Željko Vujadinović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.10.2015. 17:11h

Oko 20 bivših radnika Duvanskog kombinata u stečaju, koji već četiri mjeseca čekaju na povezivanje radnog staža i sticanje prava na prijevremenu penziju, okupili su juče preko puta Ministarstva finansija, kako bi iskazali svoj protest i nezadovoljstvo.

„Rečeno nam je da nema uslova da se iz budžeta ili rezerve u ovom trenutku isplate zaostali doprinosi za 61 penzionera DKP-a. Tražićemo razgovor sa premijerom Milom Đukanovićem, jer se u dosadašnjim razgovorima u ministarstvima rada, finansija i poljoprivrede sve svodilo na obećanja“, kazao je ispred okupljenih radnika Željko Vujadinović.

On je pokazao okupljenim novinarima zaključak Vlade od 30. aprila ove godine prema kojem je trebalo za 174 radnika da već bude uplaćeno 1,2 miliona eura Fondu PIO za povezivanje staža tokom tri godine.

Vujadinović je istakao da su nezadovoljni dosadašnjim odgovorima koje su dobili u ministarstvima rada i socijalnog staranja, finansija i poljoprivrede.

„Tražili smo makar da uplate 90.000 nedostajućih doprinosa za radnike koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja već nekoliko mjeseci, ali nam je rečeno da ni za to nema. Ja ne znam što oni misle i ko je odgovoran u ovoj državi za obavezujuće odluke“, dodao je Vujadinović uz napomenu da nemaju uslova da se liječe u privatnim ordinacijama.

Posebno pitanje bivši radnici DKP-a imaju za bivšeg ministra poljoprivrede Milutina Simovića koji je nedavno pred Anketnim odborom, koji ispituje prodaju imovine DKP-a, saopštio da je ponosan na sve ono što je tokom njegovog mandata urađeno u vezi sa ovom fabrikom.

„Ako je tako kako on kaže, pitamo gospodina Simovića zašto nema novca za naše doprinose kada smo proizvodili i do 175 tona cigareta mjesečno“, zaključio je Vujadinović.

Radiće od petka ako bude plata

Radnici Duvanskog kombinata u stečaju postigli su juče popodne dogovor sa menadžmentom te kompanije da nastave sa proizvodnjom u petak 30. oktobra, kada bi trebalo da im bude isplaćena jedna zaostala zarada.

„Dva pogona će početi sa radom u petak, a radnici ostali službi u ponedjeljak“, saopštila je „Vijestima“ predsjednica Novog sindikata DKP-a Snežana Vidaković.

Bonus video: