PREDALI PREDLOG ZAKONA

Damjanović i Bojanić: Obezbijediti 1,19 miliona eura za bivše radnike Rudnika boksita

Ako njihov predlog bude usvojen pravo na otpremninu bi imalo 110 radnika. Novac bi im se u tom slučaju isplatio najkasnije do 31. marta naredne godine
0 komentar(a)
rudari, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
rudari, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.10.2015. 15:23h

Poslanici Aleksandar Damjanović (SNP) i Mladen Bojanić(nezavisni poslanik) predali su danas u skupštinsku proceduru predlog zakona kojim traže da Vlada u budžetu za narednu godinu obezbijedi 1,19 miliona eura kako bi se isplatile otpremnine bivšim zaposlenim radncima nikšićkih Rudnika boksita koji su zbog stečajnog postupka penzionisani.

Ako njihov predlog bude usvojen pravo na otpremninu bi imalo 110 radnika. Novac bi im se u tom slučaju isplatio najkasnije do 31. marta naredne godine.

"Zaključcima Skupštine predviđeno je da Vlada, između ostalog, obezbijedi sve neophodne uslove za puno poštovanje zakonskih i obaveza predviđenih kolektivnim ugovorom prema zaposlenima u Rudniku boksita, kao i za izmirenje postojećih obaveza nastalih na zakonu zasnovanim pravima iz radnog odnosa.

"Imajući u vidu da obaveze prema, sada već bivšim zaposlenim radnicima Rudnika boksita, koji su u međuvremenu zbog otvaranja stečaja penzionisani, nijesu izmirene predlaganjem ovog zakona stvaraju se uslovi da se one na zakonom propisan način izmijene", navedeno je u obrazloženju predloga zakona.

Kako se dodaje, Skupština je ranije donijela zakon o izmirenju obavezama prema radnicima KAP -a (oko 420 radnika), a osnova za donošenje tog zakona su bili zaključci koji na istovjetan način tretiraju obaveze prema zaposlenima i bivšim zaposlenima u KAP-u i Rudnicima boksita.