Jelušić: Zajednička ponuda Crne Gore i regiona se nadopunjuje

“Ključne teme foruma odnosile su se na regionalnu saradnju u turizmu i ulogu lokalnih turističkih organizacija u kreiranju turističkog proizvoda i insititucionalnu sradnju”, navodi se u saopštenju
130 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Jelušić, Foto: Jadranski sajam
Predrag Jelušić, Foto: Jadranski sajam
Ažurirano: 28.10.2015. 15:48h

Turistički forum Crne Gore, koji je organizovala Nacionalna turistička organizacija (NTO), održan je u Petrovcu u cilju uspostavljanja što bolje regionalne saradnje u turizmu.

Forum, koji je završio danas, na jednom mjestu je okupio zaposlene u turističkim organizacijama Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

“Ključne teme foruma odnosile su se na regionalnu saradnju u turizmu i ulogu lokalnih turističkih organizacija u kreiranju turističkog proizvoda i insititucionalnu sradnju”, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Predrag Jelušić, rekao je, prvog dana Foruma na temu Regionalna saradnja u turizmu, da su mogućnosti regiona brojne i da se zajednička ponuda Crne Gore i zemalja regiona nadopunjuje i nikako ne isključuju jedna drugu.

On je naveo da je potrebno raditi na podizanju kvaliteta na svim nivoima počevši od privrede, lokalne samouprave preko lokalnih turističkih organizacija koje u perspektivi treba da prerastu u organizacije za destinacioni menadžment, a sve u cilju podizanja kvaliteta svih pojedinačnih ponuda i jačanju konkurentnosti regiona u cjelini.

Tokom prvog dana prezentacije su održali direktorica Turističke organizacije Srbije, Gordana Plamenac, predsjednik uprave HF ekoetno grupe Dijana Katica, profesor na Fakultetu za menažment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, Vidoje Vujić, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, Rade Ratković, CIM expert u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Karsten Schoepher, izvršni direktor PRATTO Consulting, Kirsi Hyvaerinen i Rudi Meršak iz kompanije Lexs iz Ljubljane.

Panelisti su prezentirali mogućnosti korišćenja EU fondova, nove trendove u turizmu, kao i mogućnosti poboljšanja regionalne saradnje u cilju jačanja konkurentnosti destinacija i regiona.

Direktor NTO, Željka Radak Kukavičić, kazala je drugog dana Foruma na temu Uloga turističkih organizacija i institucionalna saradnja da je značajna saradnja lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede, posebno ako se ima u vidu da je turističko tržište veoma dinamično.

“Promovisanje turističke ponude, jačanje identiteta našeg proizvoda, planiranje i realizacija zajedničke strategije i koncepcije promocije, predlaganje i realizacija promotivnih aktivnosti u zemlji i inostranstvu od zajedničkog je interesa za sve subjekte u turizmu”, rekla je Radak Kukavičić.

Tokom drugog dana Foruma prezentacije su održale Jelena Stanković, ispred turističke organizacija grada Beograda, direktor LTO Budva Jelena Rađenović Dandrea, dekan Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, Đurđica Perović i CIM expert u preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore, Thomas Woehristein.

Kroz prezentacije učesnici foruma imali su priliku da se upoznaju sa različitim modelima organizacije i finansiranja turističkih organizacija, kao i ponudama koje treba da obezbijede izbalansiran turistički razvoj.

Turistički forum bio je, kako se zaključuje, prilika da kroz kroz kvalalitetan rad - predavanja, diskusije, predstavljanja projekata, sportska nadmetanja i zabavu razmijenimo iskustva, pokrenemo nove projekte i inicijative.

Bonus video: