Firme krale struju preko izbušenih brojila?

Među osumnjičenima su firme u okviru kojih posluju Bonela, Lida, Plana, Buda bar, Dva ferala, Lokanda, Per Sempre, Grinič, West Pab…
417 pregleda 74 komentar(a)
brodjila (Novina)
brodjila (Novina)
Ažurirano: 28.10.2015. 09:09h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u prethodna dva dana je, nakon otkrivanja neovlašćene potrošnje struje, podnijela Tužilaštvu i Upravi policije krivične prijave protiv 15-ak preduzeća u Glavnom gradu zbog teške krađe, saznaju „Vijesti“.

Riječ je o neovlašćenoj potrošnji električne energije vrijednosti oko 100 hiljada eura, ne računajući štetu koja je nastala uništavanjem brojila.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, među osumnjičenima su preduzeća koja gazduju prodavnicama "Bonela", "Lida" "Plana", kao i kafići i restorani Buda Bar, Dva Ferala, Lokanda, Per Sempre, Grinič, West Pab…

Izvori “Vijesti” tvrde da su se neki od osumnjičenih već branili tvrdnjama da su N.N. lica navodno uništila (prepravljala) njihova brojila, dok je kod jednog privatnika (R.R.) ista zloupotreba i krađa električne energije prepravljanjem mjernih brojila otkrivena u privatnoj prodavnici, ali i u njegovoj kući.

Sumnja se da je mjerna brojila prepravljala „uigrana ekipa“ koja djeluje na prostoru Crne Gore, BiH i Srbije. Oni i stara i nova brojila uništavaju na sofisticiran način tj. zaustavljaju mjerenje stvarnog protoka struje. Za tu uslugu, kako navodi izvor “Vijesti”, oni su naplaćivali i do 400 eura u zavisnosti od veličine objekta i stvarne potrošnje.

Električna energija se, kako je objasnio izvor „Vijesti“, krala putem fizičkog oštećenja brojila i to tako što se na njemu probuši otvor u zoni iz koje je moguće pristupiti u unutrašnjost brojila. Kroz izbušeni otvor se, potom, djelimično oštete komponente u brojilu, čime se evidencija potrošnje smanji čak i do 70 odsto. Nakon toga je rupa prekrivana kitom u boji kućišta brojila, tako da vizuelno nije lako uočiti ova oštećenja.

Ove zloupotrebe kroz neprimjerne radnje su se otkrivale na dva načina. Prvo, stručne ekipe EPCG, prije ili kasnije, pronalazile su oštećenja redovnim kontrolama mjernih mjesta pomoću odgovarajuće opreme i uređaja koji kontrolišu tačnost brojila. Novi sistem daljinskog očitavanja potrošnje, takođe, ima mogućnost nadzora potrošnje svih potrošača u pripadajućem trafo-rejonu, kao i energije koja im se isporuči. Kontinuirano se analiziraju gubici u svakom trafo-reonu i na osnovu tih analiza nepravilnosti se otkriju i prije izlaska na teren, pa se potom obavljaju ciljane kontrole „sumnjivih“ potrošača. Sve nelogičnosti sad se detektuju i veoma brzo otkrivaju, a sa druge strane ovakve radnje na brojilima su veoma rizične zbog mogućnosti eksplozije i izazivanja požara.

Iz Elektroprivrede najavljuju da će zbog ovakve situacije, u skladu sa Zakonom o energetici i pravilima o priključenju i snabdijevanju električnom energijom, rigoroznije pripremiti nove procedure u vezi sa ovim vidom neovlašćenog preuzimanja električne energije i ponovnog priključenja ovakvih objekata.

Iz maloprodajne radnje “Bonella”, koje posluju u sklopu firme “Money” DOO, naveli su da nemaju nikakve veze sa navodnom krađom struje.

“S obzirom na to da postoji nekoliko radnji sa istoimenim nazivom, podsjećamo da, u okviru našeg preduzeća 'Money', prodavnice 'Bonella' rade na Bulevaru revolucije 42 i Capital Plaza u Podgorici”, stoji u pojašnjenju.

Slučajevi zloupotreba se sada istog trenutka evidentiraju

Svako mjerno brojilo prošlo je Metrološki zavod Crne Gore nakon čega mu je pridodat sertifikat o kvalitetu. U ranijem periodu, međutim, bilo je evidentirano oko 150 slučajeva na teritoriji cijele Crne Gore gdje su potrošači uništili brojilo takozvanim elektrošokom ili fizičkim putem. Logično je bilo da, kao i svaki drugi elektronski uređaj, i novo brojilo može biti uništeno.

Ipak, za razliku od prethodnih brojila, ovakvi slučajevi zloupotreba se sada istog trenutka evidentiraju, jer kad bilo koji potrošač pokuša nešto da uradi sa novim brojilom, automatski se u kompjuterskom centru registruje alarm i ekipe EPCG odmah izlaze na teren da pravovremeno zamijene brojilo.

Za krađa struju novčana kazna ili zatvor do tri godine

Shodno Zakonu o energetici (član 179 st. 1 i 2), zabranjuje se samovoljno priključivanje objekata, uređaja ili instalacija na prenosni ili distributivni sistem i korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja ili suprotno propisima ili uslovima utvrđenim ugovorom koji reguliše snabdijevanje energijom.

Kada operator prenosnog ili distributivnog sistema utvrdi da pravno ili fizičko lice neovlašćeno koristi energiju dužan je da bez odlaganja isključi takav objekat sa prenosnog ili distributivnog sistema, obračuna i naplati neovlašćeno preuzetu električnu energiju.

Visina štete zbog neovlašćenog korišćenja energije utvrđuje se na osnovu Metodologije koju odobrava Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE).

Korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja tretira se kao krađa tuđe pokretne stvari u namjeri da se njenim prisvajanjem sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist, za koju Krivični zakonik, član 239, podrazumijeva novčanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine.

U slučaju kada nadležna ekipa ustanovi da fizičko ili pravno lice neovlašćeno koristi električnu energiju, potrošač se isključuje sa mreže, obračunava se, prema „Metodologiji za obračun i naplatu neovlašćeno preuzete električne enegije”, šteta, a protiv potrošača se podnosi krivična/prekršajna prijava.

Bonus video: