Bivši vlasnik KAP-a na sudu može uzeti stotine miliona eura

Vođenje stečaja u KAP-u odgovara bivšem vlasniku i njegovim tužbama
7 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.10.2015. 20:57h

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić pozvao je predstavnike Privrednog suda i zaštitnicu imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da dobro razmisle o sadašnjem toku i vođenju stečajnog postupka u Kombinatu aluminijuma, jer bi od toga u krajnjem pred međunarodnim sudovima korist mogao imati CEAC, bivši vlasnik KAP-a, dok bi građani mogli platiti stotine miliona eura.

„Potvrđeno je objašnjenje da se novac za treću ratu još nalazi na escrow računu i da već dva mjeseca nije na raspolaganju stečajnoj upravi, koja ga ne može koristiti“, naveo je Bojanić.

Ovakav način vođenja stečajnog postupka, kako je istakao, sa izmjenama i promjenama, aneksima i mijenjanjem uslova kupovine samo ide u prilog bivšem vlasniku KAP-a, ruskom CEAC -u, a u korist njegovih tužbi pred međunarodnim sudovima.

„Apelujem javno na predsjednika Privrednog suda, stečajnog sudiju i upravnika, kao i zaštitnicu koja brine o državnom interesu u KAP-u, da dobro paze šta rade jer svaki njihov pogrešan potez i rješenje može koštati građane stotine miliona eura, zbog arbitražnih postupaka koji se vode“, ocijenio je Bojanić.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović, kazao je da će odgovornost za štetu koja može nastati zbog nesprovođenja Ugovora o kupovini imovine KAP-a isključivo snositi stečajni sudija i stečajni upravnik u ovom predmetu.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović 10. avgusta je javno saopštio da je uplatio preostalih 13,98 miliona eura za kupovinu imovine KAP-a, koja je ugovorena za ukupno 28 miliona eura. On je naknadno objasnio da se novac nalazi na prelaznom računu u Zapad banci, ali da neće biti dostupan upravi sve dok ona ne ispuni svoj dio obaveza iz ugovora.

Pejović je napomenuo da je Unipromu stečajni sudija Ivan Kovačević 11. avgusta svojim rješenjem potvrdio “da je ispunio obavezu, kao i da je to rješenje postalo pravosnažno 21. avgusta”.

Da bi završila kupoprodaja imovine KAP-a, stečajna uprava treba da riješi još niz pitanja u vezi sa pojedinim djelovima ili nedostatakom imovine koja se prodaje.

Puna kupoprodajna cijena za imovinu KAP-a trebalo je da bude isplaćena najkasnije do 10. septembra.

Pejović je u prvoj polovini oktobra, tokom posljednje sjednice borda povjerilaca, nudio stečajnoj upravi i povjeriocima dva nova predloga za plaćanje preostale rate u iznosu od 13,98 miliona eura, ali kako za te predloge nije bilo sluha već sjutradan se predomislio i povukao svoju ponudu.

Pejović je kazao i da glavni povjerioci imaju u vidu da 1. januara 2016. ističe socijalni program za radnike KAP-a, a da Uniprom nema dozvolu za rad da bi te radnike preuzeo.

Uz 420 stalno zaposlena radnika u Kombinatu je radno angažovano još oko 130 radnika po osnovu ugovora o djelu.

Bonus video: