Proglasiti bankrot u kompaniji Vektra Boka

Vektra Boka je primjer loše privatizacije, koja za posljedicu ima ruiniranje turističke privrede Herceg Novog i mi ćemo od Vlade tražiti rješenja“, kazao je Radman, uz kategoričnu tvrdnju da „nisu spremni na kompromise kao prethodna vlast“ i da su prinuđeni „da od dva zla biraju manje“
71 pregleda 6 komentar(a)
Andrija Radman, Dušan Radović, Mladen Ivanović,, Foto: Slavica Kosić
Andrija Radman, Dušan Radović, Mladen Ivanović,, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 27.10.2015. 15:39h

Opština Herceg Novi tražiće od Vlade Crne Gore da zaštititi njene interese, što bi značilo proglašavanje bankrota u kompaniji Vektra Boka, jer nisu saglasni sa planom reorganizacije firme. U sadašnjeg investitora nemaju povjerenje, jer je izgubio njihov kredibilitet, saopštili su čelnici Opštine na današnjoj konferenciji za novinare. Sa Vladom i povjeriocima pokušaće da nađu nove partnere za gradnju hotela.

„Vektra Boka je primjer loše privatizacije, koja za posljedicu ima ruiniranje turističke privrede Herceg Novog i mi ćemo od Vlade tražiti rješenja“, kazao je predsjednik SO Andrija Radman, uz kategoričnu tvrdnju da „nisu spremni na kompromise kao prethodna vlast“ i da su prinuđeni „da od dva zla biraju manje“. On je kazao da će prvo štititi interese Opštine i građana Herceg Novog, ali i socijalne interese zaposlenih u Vektra Boki.

Podsjećamo da je Privredni sud Crne Gore zbog duga od oko četiri miliona eura koji Vektra Boka ima prema Crnogorskoj komercijalnoj banci, 12. juna uveo stečaj u kompaniju biznismena Dragana Brkovića. Postupak za otvaranje stečaja pokrenut još 2011, a formalno-pravno otvoren tek u ljeto ove godine, poslije pune četiri godine.

Prema Aneksu Ugovora o prodaji 59,45 akcijskog kapitala HTP Boka AD Herceg Novi, zaključen 30. avgusta 2011, predviđen je investicioni program vrijedan 64 miliona eura, uz obavezu da se realizuje o roku od tri godine od dana usvajanja urbanističkog projekta za svaki objekat pojedinačno.

„Kao garanciju obaveza iz Novog investicionog programa, ponuđeno su šume i livade pete i šeste klase i zemljište sa poslovnim prostorima na Žabljaku“, kazao je Dušan Radović, savjetnik predsjednice Opštine za investicioni razvoj, utvrdivši da vrijednost te imovine nije ni približna predloženom investicionom programu.

Mladen Ivanović, savjetnik predsjednice Opštine za pravne poslove, istakao je da je od 43,5 miliona eura potraživanja povjerilaca osporeno je čak 35 miliona eura, od toga i oko 1,6 miliona eura opštini Herceg Novi na ime poreza na nepokretnosti, prireza na dohodak fizičkih lica, boravišne i komunalne takse i članstva u lokalnoj Turističkoj organizaciji.

Prema njegovim riječima, najveći povjerioci - OTP banka, Poreska uprava i Opština Herceg Novi - nisu „ušli“ u Odbor povjerilaca, što upućuje na sumnju će se dalji tok stečajnog postupka realizovati na način koji nije u interesu povjerilaca sa najvećim potraživanjima i koji bi po zakonskom pravu trebalo da odlučuju o njemu.

Uz opasku da je Vektra Boka odbila dva ozbiljna investitora, Radović je istakao da za hotelske objekte i imovinu Vektra Boka ima zainteresovanih “kupaca”.

Radnici ne odustaju od zahtjeva

Sindikat kompanije koji djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata, nakon saznanja o planu reorganizacije Vektra Boke, isticao je da će tražiti da u plan uđu i radnički zahtjevi: da im se poveže radni staž za posljednjih pet godina, isplate tri i po plate, 23 naknade za prevoz, dva regresa i dvije razlike u platama (na osnovu izvršne sudske presude), kao i pojedinačni zahtjevi za isplatu naknada na ime neiskorišćenih godišnjih odmora.

Bonus video: