TRI MJESECA I JEDAN PROPALI KONKURS

Izbor izvršnog direktora CKDD-a pod velom tajne

Imenovanje prvog čovjeka Centralnog klirinškog depozitarnog društva traje tri mjeseca. Odbor direktora odbija da saopšti imena kandidata na drugom konkursu
777 pregleda 9 komentar(a)
Aleksandar Jovović, Foto: Luka Zeković
Aleksandar Jovović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.11.2018. 20:15h

Izbor novog izvršnog direktora Centralnog klirinškog depozitarnog društva (CKDD) traje tri mjeseca, a tajnovitost tog netrasparentnog postupka i niza neformalnih pregovora, uz već jedan propali konkurs, umnogome podsjeća na imenovanje nekog od šefova tajne policijske službe, a ne odabir prvog čovjeka katastra svih hartija od vrijednosti u Crnoj Gori.

Zvanične podatke o kandidatima za budućeg direktora CKDD, čuvara berzanskih tajni na posrnulom crnogorskom tržištu, sa kojima su prošle sedmice članovi Odbora direktora CKDD obavili razgovor, nije moguće dobiti.

“Vijestima” je u petak, iz nekoliko nezvaničnih izvora potvrđeno da je na drugom konkursu jedan od kandidata Veselin Koprivica, činovnik Atlas banke, koji je prije devet godina obavljao funkciju direktora Direkcije za regulativu Centralne banke(CBCG).

Među kandidatima za novog direktora, kao i na prvom konkursu, su bivši nezavisni poslanik i predsjednički kandidat Mladen Bojanić, bivša direktorica Montenegroberze i Novog duvanskog kombinata Dejana Šuškavčević i direktorica DZU Atlas penzija Danijela Laketić, koja je ranije bila direktorica NEX berze, i društva koje je upravljalo privatizacionim fondom Atlas Mont.

Jedan od kandidata favorizovanih na prvom oglasu od brokersko dilerske kuće “Bull and Bear”, akcionara CKDD, je šef kastodi odjeljenja NLB banke Danilo Vujović, koji je i ranije radio u CKDD. Vujović, sa kojim su “Vijesti” pokušale da stupe u kontakt u petak, se prijavio i na drugom konkursu, ali od njega za to nijesmo mogli dobiti potvrdu.

Kandidatkinja sa prvog konkursa i direktorica Sektora rizika u Lovćen banci Danijela Golubović nije se prijavila na ponovljenom konkursu, isto kao ni bivši direktor Atlas Lajfa Slobodan Manojlović i bivši menadžer Atlas grupe Žarko Đurišić.

Vlasnici Centralnog kliniriškog depozitarnog društva su CBCG koja ima 34,99 odsto akcija, Crnogorska komercijalna banka (CKB) sa 14,99 odsto, brokersko-dilerska kuća “Bull and Bear” sa 19 odsto. Gazda “Bull and Bear” Aleksandar Jovović, kontroliše i preostali vlasnički udio CKDD preko povezanih firmi i lica Quantum Investments (tri odsto), Štamparije Obod (2,99 odsto) i skrivenog kastodi računa u CKB-u na kojem je ukupno 25 odsto vlasništva CKDD.

Članovi borda CKDD koji odlučuju o izboru novog direktora su Marina Perović i Radojica Luburić (CBCG), Radomir Rudanović (CKB), Biljana Obradović i Maja Hinić Gazivoda.

Ne žele da kažu zašto je propao prvi konkurs

Iz CKDD nije zvanično saopšteno ni obrazloženo zašto je propao prvi konkurs za izbor direktora, a izvori “Vijesti” tvrde da se to nije desilo zbog nedovoljnog kvaliteta kandidata, koji su se prijavili, već zbog zbog toga što se monetarne vlasti, odnosno, guverner CBCG Radoje Žugić i već nekoliko godina najjači berzanski igrač Aleksandar Jovović nijesu mogli usaglasiti oko imena poželjnog kandidata za direktora.

Imajući u vidu odnos snaga u Odboru direktora, ako na ponovljenom oglasu ne bude konačnog dogovora predstavnika vlasnika CKDD, jasno je da će u slučaju preglasavanja o novom direktoru u konačnom odlučiti glas predstavnika CKB-a Radomira Rudanovića.