Podaci za Novi duvanski i Poliex i dalje tajni

Savjet je donio rješenja o određivanju stepena tajnosti za privatizacije čak 13 preduzeća
92 pregleda 0 komentar(a)
Poliex, Foto: Tufik Softić
Poliex, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 23.10.2015. 17:56h

Upravni sud odbio je tužbu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) kojom je protiv rješenja Savjeta za privatizaciju da ne dozvoli pristup informacijama u vezi sa tenderima za Novi duvanski kombinat i beranski Poliex.

U presudi Upravnog suda se navodi da je tužba MANS-a neosnovana i da sud nalazi da je Savjet rješenje donio u postupku u kojem nije počinjena povreda pravila postupka, da se zasniva na pravilno i potpuno utvrđenom činjeničnom stanju i pravilnoj primjeni materijalnog prava.

MANS je u tužbi osporio zakonitost rješenja Savjeta, zbog, kako su naveli, pogrešne primjene materijalnog prava. U tužbi se ističe da su povrijeđene odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama, da Zakon o privatizaciji privrede ne daje ovlašćenje ni tuženom ni njegovom sekretaru da određuje tajnost podataka u postupku privatizacije. Suprotno Zakonu o tajnosti podataka tuženi je, kako su ocijenili u MANS-u, nezakonito odredio ko ima pristup tajnim podacima.

U suda, kako je saopšteno iz Vlade, navodi se da imajući u vidu stanje u spisima predmeta i zakonske propise Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je pravilno postupio kada je odlučio da zahtjev MANS-a o slobodnom pristupu informacijama odbije.

MANS je tražio pristup povjerljivim informacijama vezanim za kompletnu tendersku dokumentaciju za učešće na tenderu o dokapitalizaciji putem izgradnje fabrike i prodaje akcija u Novom duvanskom kombinat i tendersku dokumentaciju o prodaji akcijskog kapitala Hemijske industrije „Poliex“AD Berane, kao i Izvještaj o rangiranju rezultatima i izboru najpovoljnijeg ponuđača na javnom tenderu za prodaju akcijskog kapitala „Poliex“ AD Berane i kopije svih ponuda dostavljenih na javnom tenderu.

Imajući u vidu stanje u spisima predmeta i zakonske propise, prema stanovištu Suda, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je pravilno postupio kada je odlučio da zahtjev MANS-a o slobodnom pristupu informacijama odbije.

Savjet je donio rješenja o određivanju stepena tajnosti za privatizacije čak 13 preduzeća.

Na listi preduzeća čija je privatizacija proglašena tajnom nalaze se, pored Novog duvanskog i Poliexa, još i Institut „Simo Milošević“, Montecargo, Montenegro Airlines, Budvanska i Ulcinjska rivijera, Institut crne metalurgije, Pošta Crne Gore, Montenegro Defence Industry, Hotel Park u Herceg Novom, Lokalitet Gornji Ibar u Rožajama, kao i kompletni pregovarački postupak između Vlade sa Elektroprivredom (EPCG) i italijanskom kompanijom A2A u vezi usaglašavanja novog upravljačkog ugovora.

Bonus video: