Pejović: Status radnika i uslovi rada u KAP-u značajno poboljšani

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno je da će socijalni program za zaposlene u KAP-u trajati sve do okončanja stečajnog postupka
79 pregleda 8 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2015. 14:01h

Komunikacija uprave Kombinata aluminijuma (KAP) sa radnicima će, kao i do sada, biti redovna i nema prostora za strah, jer će svi biti na vrijeme informisani o budućim planovima, saopštio je vlasnik nikšićkog Uniproma, Veselin Pejović, koji upravlja fabrikom.

“Od kada je Uniprom preuzeo KAP, status radnika, kao i uslovi za rad su značajno poboljšani i kompanija će nastaviti da radi u tom pravcu”, rekao je Pejović agenciji Mina-business iz KAP-a.

Iz Sindikata fabrike su ranije kazali da zaposleni strahuju od otkaza, kao i da žele sigurnost makar dva mjeseca nakon što Uniprom formalno preuzme KAP, kako bi bili upoznati sa uslovima rada kod novog vlasnika.

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno je da će socijalni program za zaposlene u KAP-u trajati sve do okončanja stečajnog postupka.

“Svaki radnik će biti blagovremeno informisan o trajanju programa i imaće mogućnost da se na vrijeme prijavi za dodjelu sredstava po ovom osnovu, u skladu sa važećom legislativom u toj oblasti”, navodi se u saopštenju.

Uniprom je preuzeo upravljanje KAP-om u julu prošle godine, kada je prihvaćena njegova ponuda da za kupovinu kompletne imovine plati 28 miliona eura.

Nikšićka kompanija je platila nešto više od polovine ugovorene kupoprodajne cijene od 28 miliona EUR za imovinu KAP-a, dok bi preostalih 13,98 miliona trebalo bi da uplati tek kad stečajna uprava dio imovine oslobodi značajnih tereta.

Novac za preostali dio kupoprodajne cijene nalazi se na prelaznom računu u Zapad banci i biće operativan za povjerioce KAP-a tek kad Uniprom da saglasnost da su ispunjene ugovorene obaveze.

Vlada je još prije nekoliko godina prekobrojnim radnicima ponudila socijalni program. Zavisno od godina starosti i radnog staža oni mogu računati na otpremnine od šest hiljada do 18 hiljada eura.

Uz 420 stalno zaposlena radnika u KAP-u je radno angažovano još oko 130 radnika po osnovu ugovora o djelu.

Bonus video: