Radnici Božića optužili da je varao o jeftinim stanovima

Zaposleni u Barter centru naveli da su prevareni oni, klijenti, državne institucije i crnogorska javnost. Božić ne odgovara na pozive
303 pregleda 9 komentar(a)
Radoje Božić, Barter, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radoje Božić, Barter, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.10.2015. 20:07h

Zaposleni u kompaniji Barter centar na zvaničnoj Fejsbuk stranci objavili su informaciju da je osnivač i direktor te firme Radoje Božić prevario njih, klijente i crnogorsku javnost, ali nijesu naveli detalje.

“Vijesti” su juče pokušale da dobiju izjavu od Božića pozivajući ga na broj fiksnog telefona kompanije čije je sjedište u Baru, kao i na broj mobilnog telefona, ali su oba broja bila isključena. Radnica koja se obratila “Vijestima” kazala je da je prema njihovim informacijama Božić napustio državu. Ona je kazala da je prevareno 60 visokoškolaca, koji su platili po 200 eura za obuku Božiću da bi radili u Barter centru, kao i nekoliko klijenata.

Radnici su najavili da će se narednih dana obratiti medijima, kada završe razgovore sa predstavnicima državnih institucija koje su sarađivale sa Barter centrom.

Božić je početkom juna na konferenciji za novinare saopštio da je pripremio projekat prodaje nekretnina građanima i firmama na period do deset godina bez kamata. On je tada naveo da u Crnoj Gori ima 65 hiljada kupaca stanova i da bi to bila investicija od četiri milijarde eura u građevinarstvo za deset godina.

U objavi na Fejsbuk stranici navedeno je da su iza ideje Božića stali Zavod za zapošljavanje (ZZZCG), Poreska uprava (PU), Centar za posredovanje i Ministarstvo finansija.

“Dragi građani, koji ste podržavali ideju Barter berze, kao zaposleni (sada već bivši) osjećamo veliku odgovornost da se makar izvinimo zbog mnogih objava i obećanja koja smo vršili preko ove stranice, a koja su se ispostavila kao lažna. Posebno želimo da se izvinimo našim klijentima, ljudima sa kojima smo imali lični kontakt, zbog malo težih obećanja i dogovora koji su se završili prevarom. Pretpostavljam da znate da smo i mi prevareni svi do jednog. Prevareni smo, ne samo jer nam se svidjela ideja pa smo potrčali puni entuzijazma da učinimo Crnu Goru stabilnijom u doba krize, već što su iza ideje Božića stali ZZZ, PU, Centar za posredovanje, Ministarstvo finansija, drugim riječima država”, novodi se u objavi.

Dodaje se da je u početku ideja najveću podršku dobila od ZZZ jer je osnivač obećao da će zaposliti veliki broj visokoškolaca sa liste Zavoda pa su mu dozvolili da organizuje dvomjesečnu obuku iz oblasti ekonomije i berzi o trošku polaznika.

“U toku obuke smo organizovali okrugle stolove i prezentacije poslovanja Barter centra, pa smo tako pridobili pažnju i podrške ostalih državnih institucija i privatnih preduzeća i privrednika. U početku smo svi polagali velike nade u iskrenost ove firme, pa se želimo izviniti što smo na bilo kakav način doprinijeli širenju priče o Barter centru i što smo nesvjesno učestvovali u ovoj prevari”, navodi se u objavi.

Prema informacijama “Vijesti” Barter centar je u junu, julu i avgustu zaposlio po 20 visokoškolaca sa evidencije Zavoda za zapošljavanje koji su platilo po 200 eura za obuku za rad u Barter centru. Sa njima su potpisani i ugovori o radu na određeno i neodređeno, ali, kako kažu, nisu dobili nijednu platu.

Na Fejsbuk stranici Bartera su reklamirani poslovi ove kompanije kao što je izgradnja hotelsko-stambenog kompleksa od 15.000 kvadrata u Šušnju, sportsko-turističkog kompleksa na 50.000 kvadrata na Velikoj plaži u Ulcinju, stambenih zgrada u Podgorici u Dalmatinskoj ulici i na Zabjelu ispod Ljubovića..., ali i obične oglase o izdavanju stanova.

Organizovali su i brojne okrugle stolove i stručna osposobljavanja na teme od poljoprivrede, turizma, građevinarstva, energetske efikasnosti...Navedeni su i ugovori o poslovnoj saradnji sa državnim institucijama, Montenegro biznis alijansom i građevinskim firmama.

Nudio niže cijene za stan

Božić je u junu na konferenciji za medije govorio o svom biznisu i načinu na koji kupci jeftinije mogu doći do stana.

On je naveo da Barter kao DOO nema pravo da obračunava kamate kaobanke.

“Uslovi su povoljniji nego kod banaka zato što ne gledamo kreditno opterećenje kupca jer je stan koji se otplaćuje opterećenje. Kupac može uzeti kredit od banke, a u tom slučaju mi ustupamo banci hipoteku”, objasnio je tada Božić.

Građani mogu učestvovati, kako je naveo, u kupovini i u izgradnji stanova u svakoj fazi.

U tom slučaju ostavljaju banci depozit do završetka stana.

“U početnoj fazi depozit bi iznosio 60 odsto, a cijena stana tada je cijena izgradnje, plus deset odsto. Ako se ne poštuju rokovi gradnje, kupac može dobiti svoj novac nazad u roku od tri mjeseca”, kazao je ranije Božić.

Bonus video: