Vidjeće hoće li vratiti 9,5 miliona eura

"Vidio sam pravna tumačenja koja govore da nije aktuelno povratak novca. Aktuelno je da se ispusti ta odredba iz te uredbe i stvore uslovi da vladin pravni akt bude u skladu sa pravnim sistemom"
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.10.2015. 13:24h

Premijer Milo Đukanović je naveo da je odluka Ustavnog suda o obaranju uredbe o naplati naknade za gorivo za Vladu nepikosnoveno obavezujuća, ali nije mogao da precizira da li će građanima biti vraćen novac koji je po tom osnovu naplaćen.

"Nije ovo prva odluka Vlade koja je osporena na Ustavnom sudu. Ona je potvrda da ustavni sud funkcioniše i da funkcioniše bez bilo kakvih pritisaka. To što je Ustavni sud odlučio, to je imperativ za Vladu. Vlada će bez ikakvog premišljanja , tada kada ta odluka postane operativna, povući iz pravnog saobraćaja akt koji je proizveo tu naknadu i pokušati da svoje uredbe i odluku do kraja usaglasisti sa onim što je ustavni sistem države, kazao je Đukanović.

Upitan kada će građanima biti vraćen novac naplaćivan na osnovu naknade, premijer je kazao da ostaje da se vidi da li će to biti urađeno na neki drugi način.

"Vidio sam pravna tumačenja koja govore da nije aktuelno povratak novca. Aktuelno je da se ispusti ta odredba iz te uredbe i stvore uslovi da vladin pravni akt bude u skladu sa pravnim sistemom. Dakle, da li ćemo na neki drugi način to pitanje regulisati u narednom periodu ostaje da vidimo. Nije Vlada nepromišljeno ušla u sve to, ušla je objašnjavao sam zašto. Nema nikakve sumnje, odluka Ustavnog suda je za Vladu neprikosnoveno obavezujuća“, kazao je Đukanović.

Vlada je do 6. oktobra od ovih naknada prihodovala ukupno 9,56 miliona eura. Može se zaključiti da svaki dan, prema grubim procjenama, sporna Uredba kupce naftnih derivata košta oko 50 hiljada eura.

Bonus video: