Đačić: Pljevaljska opština duguje 18,7 miliona

Đačić rekao da su zadovoljni jer su Opštinu razdužili za 2,2 miliona eura prema bankama i da će do kraja godine vratiti još dva kredita
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2015. 19:54h

Opština Pljevlja po raznim osnovama duguje 18,7 miliona eura, što je za oko 2,2 miliona eura manje u odnosu na isti period prošle godine.

Dospjele obaveze, prema riječima gradonačelnika Mirka Đačića, iznose oko 5,9 miliona eura, u šta je uračunat i dug prema Elektroprivredi po osnovu nezakonito naplaćene ekološke naknade prethodnih godina.

Đačić je kazao da su stvarne obaveze Opštine, kada se izuzme dug prema EPCG, 2,5 miliona eura.

“Kada bi nas utužio bilo ko kome dugujemo, svaki euro bi naplatio i to je jedan od problema sa kojim se permanentno borimo. Ono što nas čini zadovoljnim je činjenica da smo Opštinu razdužili za 2,2 miliona eura prema bankama ”, istakao je Đačić.

Nedospjele obaveze iznose 10,7 miliona eura, u šta su uračunate reprogramirane obaveze po osnovu poreskog duga od preko šest miliona eura, nedospjele obaveze po kreditima u iznosu od 4.656 000.

Dva miliona eura vodi se kao obaveza za vatrogasna vozila čija je nabavka sporna.

Đačić je kazao da je posebno zabrinut zbog obaveza prema javnim preduzećima, koja je dostigla iznos od 311.000 eura.

“To predstavlja ozbiljnu sumu, a ovaj dug do kraja godine narašće na oko pola miliona. Moramo prema javnim preduzećima izmiriti obaveze makar u iznosu od 300.000 jer neće moći da isposluju godinu ako ne odgovorimo obavezama”, rekao je prvi čovjek Pljevalja.

Đačić je kazao da su obaveze prema bankama prioritet, jer su one neumoljive, navodeći da mjesečno za kredite bankama izdvajaju oko 160.000 eura.

Istakao je da će posljednji kredit Opština otplatiti u februaru 2021. godine, a da su od 12 kredita, koliko ih je bilo kada su preuzeli vlast prije godinu, otplatili dva manja. Do kraja godine, rekao je, isplatiće rate za još dva.

Đačić je rekao da je budžet Opštine u prvih devet mjeseci prihodovao oko 7,5 miliona eura, što je nešto više od 40 odsto od planiranog, ali je veći za 1,3 miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Gradonačelnik Pljevalja tvrdi da po osnovu poreza na nepokretnosti, od građana potražuju 3,46 miliona eura i da je u ovoj godini po tom osnovu naplaćeno svega 188.000.

Pravna lica duguju 2.593 000, a od početka godine naplaćeno je 1,9 miliona eura.

Prosječna plata u Opštini Pljevlja je 449 eura.

"SNP traži pare, a oni su napravili ovakvo stanje”

Socijalistička narodna partija zaprijetila je Opštini Pljevlja tužbom, ukoliko ne izmiri dug po osnovu finansiranja političkih partija.

Iz te partije najavili su da će podnijeti i prekršajnu prijavu protiv odgovornih.

Opština Pljevlja političkim partijama zastupljenim u lokalnom parlamentu duguje oko 140.000 eura.

“ SNP i ostali treba jednom da shvate da će im biti plaćeno u skladu sa mogućnostima i u skladu sa rješavanjem problema koje su 99,9 odsto oni stvorili. Indikativno bi bilo da nas SNP tuži, jer je ta partija sa partnerima najodgovornija za ovakvo stanje u Opštini Pljevlja”, rekao je Đačić.

Galerija

Bonus video: