Andrijašević: Finansijski efekti su 35 puta manji od potencijala koja posjeduju zaštićena područja

Direktor NPCG, Zoran Mrdak, kazao je su se u planovima potrudili da ukažu na sve što je potrebno da se uradi u narednih pet godina da bi Crna Gora imala atraktivnije, inovativnije ponude koje će, kako je naveo, da parkovi postanu primarne turističke destinacije
63 pregleda 0 komentar(a)
nacionalni parkovi_1, Foto: L.ZEKOVIĆ
nacionalni parkovi_1, Foto: L.ZEKOVIĆ
Ažurirano: 21.10.2015. 13:36h

Usvajanje petogodišnjih planova upravljanja crnogorskim nacionalnim parkovima trebalo bi da pomogne kvalitetnijem iskorišćavanju finansijskih potencijala zaštićenih područja, koja su trenutno 35 puta manja od mogućih, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), Uroš Andrijašević.

On je danas, na okruglom stolu Razvojna funkcija crnogorskih nacionalnih parkova - Nacrti petogodišnjih planova upravljanja, kazao da su na sjednici Upravnog odbora ocijenili da su ti dokumenti sadržajni i kvalitetni.

Andrijašević je podsjetio da teritorija NP i zaštićenih područja zauzima ispod deset odsto ukupne teritorije Crne Gore, navodeći da je taj prostor bogat prirodnim resursima i da predstavlja ogromnu razvojnu šansu.

„Takođe, sa druge strane, prema studiji koju je radio Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), potencijalni finansijski efekti od zaštićenih područja su na nivou 70 miliona eura, trenutne iskorišćenosti su oko dva miliona eura. Znači, 35 puta su trenutno finansijski efekti manji od potencijala koja posjeduju zaštićena područja“, kazao je Andrijašević.

To je, kako smatra, s jedne strane, svima opomena, dok s druge strane, predstavlja ogromnu razvojnu šansu.

"Nadam se da će konačna verzija ovih dokumenata, kada budu usvojeni, pomoći u kvalitetnijem iskorišćavanju finansijskih efekata zaštićenih područja“, naveo je Andrijašević.

Direktor NPCG, Zoran Mrdak, kazao je su se u planovima potrudili da ukažu na sve što je potrebno da se uradi u narednih pet godina da bi Crna Gora imala atraktivnije, inovativnije ponude koje će, kako je naveo, da parkovi postanu primarne turističke destinacije.

„Broj turista u parkovima u zadnjih pet godina smo povećali 100 odsto, prije par dana smo proslavili dolazak tristohiljaditog gosta u parkove, dok je prije pet godina taj broj bio oko 150 hiljada“, naveo je Mrdak.

On je dodao da je zadnjih sedam, osam godina povećan broj turističkih ponuda u NP.

Savjetnik direktora NPCG za razvoj, Veselin Luburić, predstavio je Plan razvojnih aktivnosti nacionalnih parkova za period od naredne do 2020. godine, objašnjavajući da je projektom za NP Durmitor planirana kulturna i turistička valorizacija zaravni Žugića luka na obali rijeke Tare.

„U tom cilju predviđa se montaža žičanog mosta preko rijeke Tare, rekonstrukcija stambenog objekta u funkciji izložbene postavke Kulturne i prirodne vrijednosti kanjona Tare, restauracija i revitalizacija Žugića vodenice u tradicionalnom stilu, rekonstrukcija pomoćnog objekta za potrebe raftera i uređenje srednjovjekovnog karavanskog puta“, naveo je Luburić.

Izgradnja novih naplatnih punktova, kako je dodao, predviđena je i Nacrtom novog PPPN za durmitorsko područje.

„Time je predviđeno postavljanje novih kontrolno-naplatnih punktova, gdje bi nadzornici realizovali naplatu i kontrolu ulaska turista koji posjećuju NP. Na ovaj način bi se omogućilo efikasno praćenje broja i strukture posjetilaca“, objasnio je Luburić.

Prema njegovim riječima, jedan od problema u funkcionisanju NP identifikovan je nedostatkom javnih toaleta na značajnim turističkim destinacijama u parku, objašnjavajući da je evidentno da u narednom planskom periodu postoji potreba za izgradnju javnih toaleta na prilazu prema Crnom jezeru, na Splavištu, kao i na lokalitetu Žugića luka.

U dijelu Upravne zgrade NP Durmitor,kako je rekao, biće realizovano funkcionalno opremanje prostora u kojem će se nalaziti novi Centar za posjetioce.

„Shodno novom PPPPN za NP Lovćen na lokalitetu Ivanova korita planirana je izgradnja novog tematskog Centra za posjetioce u kojem bi bili smješteni novi eksponati (prirodnjački muzej), biblioteka i drugi prateći sadržaji“, kazao je Luburić.

Direktor NP Biogradska gora, Darko Brajušković smatra da će nacionalni parkovi narednom periodu biti razvojna šansa turizma u Crnoj Gori, kao i civilizacijska obaveza prema generacijama koje dolaze.

“Sigurni smo da je to šansa za lokalno stanovništvo i lokalne zajednice i najveći doprinos turističkom razvoju i promociji Crne Gore i njene divlje ljepote“, rekao je Brajušković.

Bonus video: