PODACI MONSTATA

U avgustu prikupljeno 2,3 miliona litara

“Od ukupnog ulaza mlijeka u mljekarama, 31,2 odsto prerađeno je u konzumno mlijeko, 29,9 odsto u fermentisane mlječne proizvode, dok je 3,7 odsto prerađeno u pavlaku”, navodi se u saopštenju Monstata
62 pregleda 0 komentar(a)
mlijeko, mljekara, Foto: Shutterstock
mlijeko, mljekara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.10.2015. 09:51h

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u avgustu iznosila je 2,3 miliona litara, sa prosječnim sadržajem masti od 3,81 odsto, a proteina 3,16 odsto.

“Od ukupnog ulaza mlijeka u mljekarama, 31,2 odsto prerađeno je u konzumno mlijeko, 29,9 odsto u fermentisane mlječne proizvode, dok je 3,7 odsto prerađeno u pavlaku”, navodi se u saopštenju Monstata.

Ostale količine prikupljenog mlijeka, kako su dodali, upotrijebljene su za proizvodnju kajmaka, drugih žuto-masnih proizvoda i kravljeg sira.

Od dobijenih mlječnih proizvoda, u mljekarama, veći dio prikupljenog mlijeka upotrijebljen je za preradu u konzumno mlijeko i proizvodnju sira isključivo od kravljeg mlijeka.

“Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka, ne uključuje količine mlijeka iz uvoza, već isključivo količine koje su mljekare i sirare otkupile sa farmi na teritoriji Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.