Ustavni sud sada šalje odluke iz juna

Naknada od sedam centi i dalje važi jer odluka suda nije objavljena. Službeni list juče dobio odluke od prije tri i po mjeseca
68 pregleda 3 komentar(a)
benzinska pumpa, Foto: Luka Zeković
benzinska pumpa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.10.2015. 17:30h

Ustavni sud juče do kraja radnog dana nije poslao Službenom listu na objavljivanje svoju odluku kojom je u srijedu poništio taksu od sedam centi po litru goriva.

Ova naknada će prestati da važi nakon što je objavi Službeni list i tada će cijena goriva biti niža za sedam centi. "Vijesti” juče iz Ustavnog suda nijesu mogle dobiti informaciju kada će ovu važnu odluku proslijediti Ustavnom sudu. U četvrtak je iz ove institucije saopšteno da je odluka poslata redakcionoj komisiji i da redaktura može trajati od dva dana do dvije sedmice, nakon čega je šalju Službenom listu.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Službenog lista, Momčilo Vujošević "Vijestima" je juče pri kraju radnog vremena rekao da nijesu dobili ovu odluku. Na pitanje koliko obično traje procedura, on je odgovorio da odluke iz Ustavnog suda dobijaju u roku od nekoliko dana do nekoliko sedmica, ali da ih oni objave u roku ne dužem od osam dana.

"Danas smo od Ustavnog suda dobili za objavljivanje odluku koju su donijeli 30. juna. Pretpostavljam da su sa materijalima sa ove sjednice kasnili zbog godišnjih odmora, jer ipak sve te tačke treba obraditi prije nego što nam ih pošalju. Ova odluka je privukla dosta pažnje jer nas svakodnevno zovu trgovci naftnim derivatima da se raspituju kada će odluka biti objavljena, kako bi mogli da koriguju cijene”, kazao je Vujošević.

Ustavni sud je nakon 30. juna imao sjednicu 24. jula i 14. oktobra kada je neustavnom proglasio dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva za autoput i reprezentativni sport.

Cijene goriva su za sedam centi povećane 21. aprila. Predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dopunjene Uredbe dva dana kasnije podnijeli su nezavisni poslanici Neven Gošović, Velizar Kaluđerović, Obrad Gojković, Mladen Bojanić i Dritan Abazović. Inicijativi se pridružila i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, a desetak dana kasnije i SNP.

Prema Zakonu o Ustavnom sudu njegove odluke ne važe retroaktivno, pa novac koji je Vlada nezakonito uzimala od građana proteklih skoro šest mjeseci ne mora da vrati kupcima. Prema nezvaničnim informacija od početka primjene ove nezakonite uredbe Vlada je od kupaca na osnovu nje naplatila nešto manje od deset miliona eura ili prosječno oko 50 hiljada eura dnevno.

Bonus video: