Namještaju li tender za izgradnju žičare u Kolašinu?

Tenderska dokumentacija izmijenjena je 12. oktobra. Kao kriterijumi na tomjavnom nadmetanju navedeni su najniža ponuđena cijena koja nosi 70 bodova i program i stepen zaštite životne sredine, koji nosi 30 bodova
1 komentar(a)
skijanje, Foto: Shutterstock.com
skijanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.10.2015. 16:34h

Tender za projektovanje i izgradnju isklopive šestosjedne žičare u Kolašinu, čiji je investitor država, uskoro bi mogao biti predmet interesovanja Specijalnog tužilaštva zbog mogućnosti da posao dobije kompanija sa ponudom skupljom više od milion eura u odnosu na konkurentske, saznaju “Vijesti”.

Posao je procijenjen na 11 miliona eura, a spekuliše se da se tender „namješta” za jednu stranu kompaniju zbog naknadno izmijenjenih kriterijuma vrednovanja ponuda.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, odnosno Direkcija javnih radova, 30. juna objavili su tender čiji su predmet usluge projektovanja i izgradnja šestosjedne žičare K8 u Kolašinu, sa puštanjem u rad po sistemu projektuj i izgradi-ključ u ruke, u ukupnoj dužini od oko četiri kilometra.

Ponude bi trebalo da budu otvorene u utorak, a tenderom su predviđene i usluge projektovanja akumulacionog jezera, koje će se realizovati na osnovu hidrotehničke studije, na lokalitetu “Kolašin 1600” u Opštini Kolašin.

Tenderska dokumentacija izmijenjena je 12. oktobra. Kao kriterijumi na tomjavnom nadmetanju navedeni su najniža ponuđena cijena koja nosi 70 bodova i program i stepen zaštite životne sredine, koji nosi 30 bodova.

U okviru programa i stepena zaštite životne sredine, iako to nema nikakve veze sa programom i zaštitom životne sredine, izmjenom tenderske dokumentacije naručilac boduje reference ponuđača na način da ponuđaču koji je dostavio 40 referenci da je do sada isporučivao sporohodni motor, daje maksimalan broj bodova (15), dok se ostalim ponuđačima bodovi daju proporcionalno broju dostavljenih referenci.

To znači da će ponuđač koji je dostavio 10 referenci i koji je vrlo referentan jer je radio deset takvih poslova dobiti 3,75 bodova, dok ponuđač koji je dostavio 40 referenci dobija 15 bodova.

Isto tako može se desiti da ponuđač koji je dostavio 10 referenci i koji bi bio jeftiniji za više od milion eura ne može dobiti posao, već će ga dobiti ponuđač koji ima 40 referenci i skuplji je za milion eura.

U svijetu se referentnim smatra ponuđač koji imapet do sedam referenci iz te oblasti. Logično je bilo da se na ovom tenderu boduju reference izgrađenih žičara sa limitom, na primjer, deset žičara, a ne broj isporučenih motora.

Iste motore mogao je da isporučuje neko u nekim drugim oblastima koje nemaju veze za izgradnjom žičara. Na čelu Ministarstva održivog razvoja i turizma je ministar Branimir Gvozdenović, a na čelu Direkcije javnih radova, Žarko Živković.

Direkcija: Cilj je da dobijemo najkvalitetniju opremu

"Vijesti” su pitale Ministarstvo održivog razvoja i Direkciju za javne nabavke za što su u uslovima tendera favorizovili broj referenci u vezi sa isporukom motora, da objasne kakve veze ovi motori imaju sa programom i stepenom za štite životne sredine, kao i zašto se tako postavljenim uslovima odustalo na ovom tenderu od dosadašnje prakse Direkcije koja je maltene uvijek na tenderima birala cjenovno najpovoljniju ponudu.

Iz Direkcije su odgovorili da je “cilj investitora da se dobije najmodernija oprema prema najvećim svjetskim standardima, kao i da se dobije kompanija sa najboljim referencama koja bi, osim ugradnje kvalitetne tehnologije, u periodu eksploatacije obezbjeđivala kvalitetan servis”.

“Pored cijene koja nosi 70 bodova, tražene su i reference koje se boduju sa 30 bodova kojima se dokazuje savremenost i ekonomičnost tehnologije, jer se ne radi o klasičnim građevinskim radovima, a kao najvažniji segment nabavke je kvalitet tehnologije koja se ugra đuje”, dodali su iz Direkcije.

Iz te institucije su napomenenuli “da je ovo prva žičara poslije dugo godina gdje je država investitor”.

“Pored žičare na lokalitetu Ko la šin 1600, gdje je tender u toku, namjera države je da u sjevernom regionu na prostoru Bjelasice i Komova (Cmiljača u Bijelom Polju i Žarski u Mojkovcu), Hajle u Rožajama i Durmitora u narednih par godina napravi moderna skijališta koja po karakteristikama i opremi neće zaostajati za najmodernijim ski-centrima u regionu i Evropi. Smatramo da smo objavljenim tenderom omogućili svim renomiranim kompanijama da učestvuju i da u tenderskoj dokumentaciji u dijelu bodovanja nema kriterijuma koji bi eliminisao kvalitetnog ponuđača sa odgovarajućim referencama”, saopštili su iz Direkcije.

Bonus video: