Lazović: Potencijali Crne Gore šansa za strane investitore

"Italijanskim invetsitorima iz oblasti turizma i poljoprivrede može biti veoma interesantna činjenica da se radi o mediteranskoj zemlji u kojoj mogu proizvoditi iste proizvode i pružati slične usluge uz znatno niže troškove”, smatra Lazović
96 pregleda 10 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.10.2015. 13:38h

Crna Gora je mala zemlja velikih potencijala koji su šansa za evropski život crnogorskih građana i za strane i domaće investitore, saopštio je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović.

On je danas u Milanu, na otvaranju Crnogorskog investicionog foruma koji organizuju Vlada, Privredna komora (PKCG) i Paviljon Crne Gore na Expo Milano 2015, rekao da je Crna Gora mala država, atraktivna za investitore.

“Crna Gora, etnički raznovrsna i demokratski uređena, uspjela je da kroz mnoga kolebanja u regionu zadrži mir i političku stabilnost”, kazao je Lazović.

On je saopštio da je Crna Gora geografski i ekonomski podijeljena na tri regiona – primorski koji je turistički orjentisan, centralni dio koji je administrativni poslovni i finansijski centar i sjeverni koji ima turistički, industrijski, energetski i poljoprivredni potencijal.

“Model rasta crnogorske ekonmije zansinva se na stranim direktnim inevsticijama. Potvrdu da smo atraktivna investiciona destinacija možete naći u podatku da je čak i u vrijeme krize učešće stranih direktnih investicija u Crnoj Gori bilo u prosjeku 13 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, naveo je Lazović.

Vladina ekonomska politika, kako je dodao, je upravo zbog toga usmjerena na stvaranju povoljnog investicionog ambijenta i povećanju konkrentnsti ekonomije.

Obrazlažući zašto bi trebalo investirati u Crnu Goru, Lazović je naveo da su Italija i Crna Gora prije svega dvije prijateljske susjedne države.

“Vezuju nas istorijski dobri odnosi od činjenice da danas mnogi mladi ljudi studiraju u Italiji i da italijanski investitori zauzimaju značajno učesće u strukturi crnogorske ekonomije”, saopštio je Lazović.

Crna Gora je, kako je kazao, kao demokratska zemlja politički stabilna i uspješna u procesu evropskih i evroatlanstkih integracija, preduslov svakom dobrom investitoru da donese odluku o ulaganju.

“Osim toga, italijanskim invetsitorima iz oblasti turizma i poljoprivrede može biti veoma interesantna činjenica da se radi o mediteranskoj zemlji u kojoj mogu proizvoditi iste proizvode i pružati slične usluge uz znatno niže troškove”, smatra Lazović.

Prema njegovim riječima, italijanskim energetskim kompanijama treba da je važna činjenica da je Crna Gora energetsko čvorište, imajući u vidu da upravo italijanska kompanija gradi podmorski kabl između jugoistočne Evrope i Italije.

Prednosti Cre Gore su, kako je saopštio Lazović, i kvalitet i dostupnost turističkog potencijala kao i korišćenje eura kao valute.

“I povezanost zemlje je bitna svakom investitoru, a autoput koji se gradi u Crnoj Gori dio je regionalne mreže puteva”, rekao je Lazović.

On je dodao da Crna Gora ima jedan od najpovoljnijih poreskih sistema sa korporativnim porezom samo devet odsto, porezom na zarade od devet odsto i 13 odsto i porezom na dodatu vijednost (PDV) nula odsto za pojedine usluge i proizvode, sedam odsto za turizam i turističku djelatnost i 19 odsto za ostalu robu široke potrošnje, sa intencijom smanjivanja svih poreskih stopa.

“Strateški ciljevi ekonomske politike u srednjem roku su izgradnja infarastrukture i niz reformi u cilju povećanja konkurentnosti. Jedino tako vidimo put za ekonomski prosperitet i ulogu države u njemu”, rekao je Lazović.

U toku su i u planu, kako je najavio, značajne strukturne reforme koje će povećati konkurentost crnogorske ekonomije.

Bonus video: