Manifestacija u Baru pokazala značaj rane berbe maslina

„Berba maslina u jednom od starobarskih maslinjaka odrađena je ručnim branjem na mreže postavljene na zemlji. U berbi su učestvovali maslinari, a oprobali su se i posjetioci koji su iz drugih gradova došli da vide kako teče proces proizvodnje maslinovog ulja koje će imati priliku da koriste kao potrošači”, kaže se u saopštenju
150 pregleda 1 komentar(a)
maslinjaci Ulcinj, Foto: Samir Adrović
maslinjaci Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 18.10.2015. 18:40h

Manifestacijom edukativnog oblika Ex albis ulivis, koja je održana danas u Starom Baru, obilježen je početak ovogodišnje berbe maslina, na način koji garantuje dobijanje najkvalitetnijeg maslinovog ulja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, organizatori Društvo maslinara Bara tom manifestacijom željeli su da pokrenu crnogorske maslinare da pravilnom i ranom berbom i preradom maslina, prema standardima Evropske unije (EU), koje je Crna Gora usvojila u ovoj oblasti, dođu do najcjenjenijeg ekstradjevičanskog ulja.

Napore maslinara u tom pravcu, kako je saopšteno, podržava i brojnim aktivnostima i podrškom Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, čiji su predstavnici i danas doprinijeli manifestaciji.

„Berba maslina u jednom od starobarskih maslinjaka odrađena je ručnim branjem na mreže postavljene na zemlji. U berbi su učestvovali maslinari, a oprobali su se i posjetioci koji su iz drugih gradova došli da vide kako teče proces proizvodnje maslinovog ulja koje će imati priliku da koriste kao potrošači”, kaže se u saopštenju.

Masline su odmah transportovane u uljaru Vebije Abazovića u Pečuricama, gdje su iscijeđene u porodičnom pogonu za preradu.

Kako se dodaje, priliku da uporede kvalitet i ukus tek iscijeđenog ulja sa onim koje je lošijeg kvaliteta imali su ostali posjetioci manifestacije organizovane u Starom gradu, gdje je i zvanično otvorena.

Otvarajući manifestaciju ispred Ministarstva poljoprivrede, rukovodilac Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji Vukota Stanišić, rekao je da potencijale ovog sektora u Crnoj Gori i mogućnosti koje nudi tržište koje traži kvalitetno maslinovo ulje treba iskoristiti, na način da se proizvodnja dalje unapređuje.

On je podsjetio da Ministarstvo posljednjih godina pažljivo kreira mjere podrške maslinarstvu, ne samo finansijske, nego i zakonske i edukativne.

„Na maslinarima je da usvajaju nove tehnologije i standarde u proizvodnji maslinovog ulja, ne bi li stvorili proizvode većeg kvalitete. Tri nerodne godine su za nama, ali su pred nama novi izazovi i projekti kakvi su Kuća maslina i Milion stabala maslina u Crnoj Gori“, kazao je Stanišić.

Predsjednik Društva maslinara Bar, Ćazim Alković, naveo je da je cilj manifestacije da se podstaknu maslinari da odustanu od sakupljanja masline sa zemlje i usvoje ostala, nova pravila kako bi ispunili standarde Evrope i svijeta u proizvodnji najboljeg ulja.

„Na naše zadovoljstvo Zakon o maslinarstvu u Crnoj Gori je usklađen sa standardima EU i trudimo se da i ovakvim manifestacijama pokažemo da se taj zakon mora poštovati, ne samo zbog propisa, nego i benefita za same maslinare, ali i potrošače. Naši gosti su tek sada imali priliku da kušaju najbolje ulje. Smatramo uspjehom što se dio proizvođača odlučio da rano ubere masline, te da se nada da će to biti praksa svih maslinara u Crnoj Gori“, kazao je Alković.

On je naveo da je zadovoljan sveukupnom podrškom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ovom sektoru iz agrobužeta i projekta bespovratne podrške, kakav je IPARD like.

Savjetnicu za maslinarstvo u Ministarstvu Dubravku Radulović raduje da maslinari sami počinju sa intenzivnijom edukacijom o evropskim standardima u ovoj oblasti, jer time pokazuju da ima rezultata borbe i nastojanja Ministarstva vezanih za podizanje standarda i kvaliteta, za šta je osnov novi Zakon o maslinarstvu.

Ona je podsjetila na sve programe podške Ministarstva ovom sektoru koji će im olakšati ulaganja u unapređenje proizvodnje, te pozvala maslinare da iskoriste raspoloživa sredstva, ali i da daju predloge za nove linije podrške.

„Tokom trajanja manifestacije u amfiteatru u Starom Baru održana su i dva predavanja na teme Značaj rane berbe i Mlado ulje i njegova ljekovita svojstva, a cijelom događaju prisustvovali su i predstavnici Opštine Bar, učenici Poljoprivredene škole, ali i brojni građani i turisti“, kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: