Red taksi kažnjen sa 100 eura

Vlada je početkom aprila odlučila da nastavi kampanju Budi odgovoran do kraja ove godine, nakon uspješne realizacije njene dvije faze tokom koje su građani prijavili preko pet hiljada nepravilnosti u oblasti sive ekonomije i izrečene kazne od oko 1,1 milion eura
101 pregleda 2 komentar(a)
Taxi, taksi, Foto: Shutterstock
Taxi, taksi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.10.2015. 13:48h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano osam primjedbi, na osnovu kojih je izrečena jedna novčana kazna od 100 eura.

Kazna od 100 eura izrečena je podgoričkom Red taksiju, jer je prilikom kontrole utvrđeno da nije obavljena opšta poreska registracija.

Inspektori ove sedmice nijesu mogli obaviti kontrolu arhitektonske firme Union iz Podgorice, prijavljene za rad bez odobrenja, jer se objekat ne nalazi na navedenoj adresi.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole podgoričkog kafe bara Dražen i bjelopoljskog Rubin, prijavljenih da ne izdaju fiskalne račune.

Od ukupno osam pritužbi, koje su evidentirane od ponedjeljka, četiri nijesu dobile odgovor. Pritužbe su se odnosile na parking, otpad, nelegalnu gradnju i kanalizaciju za atmosferske vode.

Vlada je početkom aprila odlučila da nastavi kampanju Budi odgovoran do kraja ove godine, nakon uspješne realizacije njene dvije faze tokom koje su građani prijavili preko pet hiljada nepravilnosti u oblasti sive ekonomije i izrečene kazne od oko 1,1 milion eura.

Na taj način će se omogućiti dalje prikupljanje novca za finansiranje projekata od opšteg društvenog značaja, koje su predložili i podržali građani.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: