CEZAP ponovo optužuje CBCG zbog "švajcaraca"

HAAB dio kredita u francima prenijela na faktoring firmu
97 pregleda 2 komentar(a)
CEZAP, Olga Nikčević, Foto: Savo Prelević
CEZAP, Olga Nikčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2015. 16:12h

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) optužio je Centralnu banku (CBCG) da je izmislila da se Zakon o konverziji kredita iz švajcarskog franka u eure ne odnosi na potraživanja koja je Hipo Alpe Adria banka (HAAB) prenijela na druga preduzeća (faktorig kompanije).

“Krediti na koje se primjenjuje Zakon određuju po jednom jedinom uslovu - da je ugovor o kreditu zaključen u švajcarskim francima i da zakon izričito utvrđuje primjenu i na ugovore o kreditu koji su jednostrano raskinuti od strane banke. CBCG protivno zakonu i svojoj ulozi jednostavno izmišlja kategoriju ugovora na koje se zakon ne može odnositi (raskinuti ugovori gdje je banka nakon raskida ustupila potraživanje trećem licu)”, naveli su iz CEZAP-a.

HAAB je dio kredita u švajcarskim francima prenijela na faktoring kompaniju Heta.

CBCG je objasnila da ustupanjem potraživanja drugom preduzeću, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, prestaju sva prava i obaveze ustupioca potraživanja i prelaze na preduzeće kome je potraživanje ustupljeno.

Iz CBCG su naveli da nad faktoring kompanijama nemaju nikakva supervizorska ovlašćenja.

CEZAP smatra da CBCG opstruira primjenu zakona svojim “tumačenjima” i da se bavi odnosom banke i privrednih subjekata kojima je ustupljeno potraživanje, strukturom i upravljačkom povezanošću privrednog društava i banke, što nije u nadležnosti CBCG.

“Umjesto da izvrši poslove nadzora nad primjenom Zakona, CBCG preuzima i ulogu suda i ulogu zakonodavca” istakli su u CEZAP-u.

Zakon o konverziji kredita iz CHF u eure, koji je Skupština usvojila krajem jula, stupio je na snagu krajem avgusta. HAAB je imala obavezu da u periodu od 30 dana obavi konverziju kredita po zvaničnom kursu koji je važio na dan sklapanja ugovora, a nakon toga obavi novi obračun s uračunatom fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou.

Bonus video: