Napeto u DKP: Vukašinović prijetio, Stanković radnika nazvao magarcem

„Stvari su kulminirale kada je menadžer za ljudske resurse Nebojša Stanković istakao da je on mangup i da njemu niko ništa ne može, nazvavši jednog člana Izvršnog odbora ,,magarcem""
102 pregleda 11 komentar(a)
Slavoljub Vukašinović, Foto: Boris Pejović
Slavoljub Vukašinović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.10.2015. 13:52h

Članovi Novog sindikata Duvanskog kombinata u stečaju saopštili su „Vijestima“ da se tokom jutrošnjeg sastanka sa izvršnim direktorom Slavoljubom Vukašinovićem i menadžerom za ljudske resurse Nebojšom Stankovićem, „situacija zaoštrila i kulminirala uvredama“ na njihov račun, a da nije postignut nikakav dogovor o isplati zaostale dvije zarade za proizvodnju, i tri zarade za administraciju DKP-a.

Protekla četiiri dana radnici su protestovali u upravnoj zgradi DKP-a pred kancelarijom direktora.

„Situacija se zaoštrila i kulminirala je uvredama. Naime, tražena je na uvid suma uplaćenih sredstava od ino-partnera za mjesece avgust i septembar, pošto ima indicija da su uplaćena sredstva bila više nego dovoljna da se mogu izmiriti radnička potraživanja. Izvršni direktor je donio papir sa uplatama. Na naš zahtjev da pečatom i svojeručnim potpisom potvrdi vjerodostojnost i tačnost dokumenta, rekao je da: ,,Neće!", zatim je uzeo papir, pocijepao ga i njime gađao u pravcu predsjednika Novog sindikata DKP-a, Snežane Vidaković, optužujući je, upirući prstom na nju, da su ona i članovi Izvršnog odbora odgovorni za to što nema plata“, navodi se u saopštenju Novog sindikata.

Iz te radničke organizacije ističu da su zarade za avgust i septembar zarađene sa ukupnom proizvodnjom od oko 240 tona.

„Stvari su kulminirale kada je menadžer za ljudske resurse Nebojša Stanković istakao da je on mangup i da njemu niko ništa ne može, nazvavši jednog člana Izvršnog odbora ,,magarcem". Sve navedeno su slušali radnici, koji su bili prisutni u hodniku ispred kancelarije izvršnog direktora“, dodaje se dalje u saopštenju.

Radnici DKP-a sumnjaju sumnjaju u dokaze za navedenu uplatu, „a gest izvršnog direktora, kako napominju, „upravo ide u prilog tome, jer nije svojim potpisom i pečatom htio stati iza ponuđenog dokumenta“.

„Mi ćemo odgovore tražiti kod nadležnih državnih institucija, kao i procesuiranje slučaja zbog iskazanih uvreda i nedoličnog ponašanja.

Ostavljamo sudu javnosti da procijeni stepen uvažavanja u međusobnom dijalogu koji je trebao da donese kakvo-takvo rješenje i ovako teške situacije. Takođe se postavlja se pitanje: Ko kontroliše ove ,,ljude", navodi se dalje u saopštenju.

Iz Novog sindikata su na kraju još jednom ponovili da radnici DKP-a, samo hoće da rade i da im se za taj rad redovno isplaćuju zarade i doprinosi, te da ih ne interesuju poslovni aranžmani, niti da li su oni dobri ili loši, ukoliko ne idu na štetu radnika.

Stanković: Manipulišu s radnicima

Nebojša Stanković je izjavio “Vijestima” da Novi sindikat DKP-a “manipuliše sa radnicima i da će direktno biti odgovoran ukoliko radnici završe na ulici, jer nemaju ni malo sluha za sva dešavanja”, u toj kompaniji.

On je istakao da je riječ mangup, koju navode u svom saopštenju istrgnuta iz konteksta, te da je spreman da se sa članovima Novog sindikata u svakom trenutku suoči i pred radnicima, i pred svim medijima.

“Predočen im je plan kako da se nastavi sa radom, prime plate za avgust i septembar. Isplaćena im je zarada i za jul tokom kojeg nijesu radili. Uspjeh Novog sindikata DKP-a je da su za četiri mjeseca svog postojanja dva mjeseca bili u štrajku. Plata koja se ne zaradi, ne možemo je stvoriti čarobnim štapićem”, istakao je Stanković uz napomenu da im je garantovao da im se u januaru neće dugovati nijedna plata, ako odmah počnu sa radom.

Direktor Vukašinović nije odgovarao na telefonski poziv „Vijesti“.

Bonus video: