Mamula i Kraljičina plaža prošle Vladu, Pozitivna nije za ista rješenja

Ne vide razlog zašto bi mijenjali stav o istim dokumentima
199 pregleda 38 komentar(a)
Kraljičina plaža, Foto: Anto Baković
Kraljičina plaža, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 16.10.2015. 06:00h

Pozitivna Crna Gora neće podržati predloge odluka o aneksu ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža i ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula ako sadrže ista sporna rješenja koja su u julu odbijena u Skupštini. Podrška za Kraljičinu plažu moguća je jedino u slučaju ako budu prihvaćeni njihovi predlozi koje su uputili investitoru Adriatik Propertisu, u vlasništvu Petrosa Statisa, saopšteno juče “Vijestima” iz te partije.

Vlada je juče utvrdila predloge odluka o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i aneksa ugovora za zakup Kraljičine plaže.

Sadržina dva dokumenta u potpunosti je u ključnim odredbama identična sa prethodnim odlukama koje u julu nijesu dobile potrebnu većinu u Skupštini. O podršci tim projektima nakon jučerašnje Vladine odluke "Vijesti" čekaju odgovor iz SNP-a i SDP-a.

Portparol Pozitivne Nataša Gojković kazala je da nijesu upoznati sa Vladinom jučerašnjom odlukom i da ako su usvojeni identični dokumenti ne vidi razlog zašto bi mijenjali njihov stav o njima.

"Pozitivna je informisala javnost da je uputila svoje predloge i sugestije investitoru. Rukovodili smo se željom da se izbjegnu velike posljedice u vidu moguće arbitraže zbog nepoštovanja prethodnih ugovora sa investitorom od strane vladajućih struktura, a čije eventualne troškove bi nepravedno morali da plate građani. Podsjetiću da je cijeli problem oko tog projekta nastao zbog neshvatljivo neodgovornog odnosa vladajućih elita", kazala je Gojković.

Ona je rekla da je njihova želja da doprinesu rješenju problema na obostranu korist države i investitora ako je to moguće.

"U ovom momentu nemamo povratnu informaciju oko eventualnog prihvatanja naših predloga, pa će konačan stav o podršci ili odbijanju u Skupštini zavisiti od toga”, naglasila je Gojković.

Opozicija i SDP u julu nijesu podržali Vladin predlog za Kraljičinu plažu jer je njime zakupcu Adriatik Propertisu, bilo definisano produženje zakupa sa 30 na 42 godine, smanjenje zagarantovane rente sa 500 na 300 hiljda eura, sticanje prava vlasništva na 66 apartmana koje bi izgradili i prodali i 90 godina zakupa zemljišta ispod apartmana. Planirano je i rušenje hotela Kraljičina plaža i gradnja novog.

Lider Pozitivne Darko Pajović je sredinom septembra Statisu predstavio predlog te partije za izmjenu aneksa ugovora za zakup Kraljičine plaže. Sadržaj predloga, koji je Statis ocijenio zahtjevnim nijesu predstavljeni javnosti.

O Mamuli nemaju šta da dodaju

Gojkovićeva je kazala da u Pozitivnoj nijesu upoznati da li će Vlada uopšte uputiti predlog Skupštini za Mamulu i ne žele da se bave pretpostavkama.

"Svoj stav o predlogu koji je bio predmet skupštinske rasprave vrlo jasno i javno smo saopštili i tome nemamo šta da dodamo”, istakla je Gojkovićeva.

Skupština krajem jula nije dala Vladi zeleno svjetlo da se poznati kulturno-istorijski spomenik da u zakup švajcarskom Oraskomu Samiha Savirisa. Opozicija i SDP procijenili su da je ugovor suprotan Ustavu i da ne štiti državne interese, što je Vlada negirala, a sporna im je i cijena godišnjeg zakupa ostrva.

Oraskom, koji gradi turistički kompleks na poluostrvu Luštica, ponudio je da Mamulu zakupi na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratu, a morski akvatorij ostrva po cijeni od 90 centi po kvadratu. Plaćao bi četiri hiljade eura mjesečno.

Bonus video: