Vlada usvojila predloge odluka o zakupu Mamule i Kraljičine plaže

Ugovorom je, kako je pojašnjeno, predviđen period zakupa od 49 godina, pri čemu zakupac ne može steći pravo svojine
60 pregleda 13 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.10.2015. 17:10h

Vlada je danas utvrdila Prijedlog odluke o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i prihvatila Ugovor o dugoročnom zakupu tog lokaliteta, koji će biti dostavljeni Skupštini na odlučivanje.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Vlada je usvojila Izvještaj o rezultatima pregovora Tenderske komisije za valorizaciju turističkih lokaliteta, po osnovu tendera za davanje u dugoročni zakup lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, sa predstavnicima kompanije Orascom Development Holding.

„U okviru ove tačke, Vlada je utvrdila Predlog odluke o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i prihvatila Ugovor o dugoročnom zakupu ovog lokaliteta, koji će biti dostavljeni Skupštini Crne Gore na odlučivanje“, kaže se u saopštenju.

Ugovorom je, kako je pojašnjeno, predviđen period zakupa od 49 godina, pri čemu zakupac ne može steći pravo svojine.

Pored ostalog, definisana je investiciona obaveza zakupca od 15 miliona, izgradnja rizorta u skladu sa projektnom dokumentacijom koju odobrava zakupodavac, način poslovanja, kao i vraćanje lokacije i rizorta zakupodavcu po isteku perioda zakupa.

„Vizija projekta je da se obnovi tvrđava Mamula, uz očuvanje kulturnog nasljeđa i promovisanje istorijskog karaktera ostrva, čime bi se stvorila prestižna turistička destinacija, kao jedino ostrvo - hotel sa muzejskim prostorom u Crnoj Gori, kojim će upravljati direktno Orascom Development Holding“, kaže se u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Predlog odluke o prihvatanju Aneksa br.1 Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža Budva, kojom se prihvata predlog Adriatic properties za produženje zakupa sa 30 na 42 godine i smanjenje zagarantovane rente za hotel sa 500 hiljada na 350 hiljada eura.

Odlukom se prihvata i predlog za sticanje prava vlasništva na najviše 66 apartmana i 90 godina zakupa zemljišta ispod apartmana.

„Opredjeljujući se da prihvati predlog partnera, Vlada je imala u vidu izuzetno visok kvalitet investicioniah ulaganja u građevinske objekte i opremu hotela Sveti Stefan i Miločer“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je nesporna činjenica da je zakupac, tokom dosadašnjeg perioda investicionog programa, investirao znatno veći iznos od ugovorenog, i da je evidentno da će dodatno ulaganje u hotel Kraljičina plaža iznositi 54 miliona eura, od čega 27 miliona kroz kreditni aranžman sa EBRD-om.

„Ove činjenice jasno ukazuju da je neophodan znatno duži vremenski period od prvobitno planiranog, kako bi se obezbijedio adekvatan period za povrat uložene investicije“, ocijenjeno je na sjednici Vlade.

Bonus video: