Darko Konjević umjesto Boškovića

Konjević je na mjesto predsjednike Komisije imenova na predlog Ministarstva ekonomije, a na toj funkciji zamijeniće Ivana Boškovića koji je, kako je navedeno u rješenju, razriješen dužnosti na lični zahtjev
287 pregleda 4 komentar(a)
Darko Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Darko Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.10.2015. 14:46h

Vlada je na današnjoj sjednici za predsjednika Komisije za koncesije imenovala Darka Konjevića, generalnog direktora Direktorata za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede.

Konjević je na mjesto predsjednike Komisije imenova na predlog Ministarstva ekonomije, a na toj funkciji zamijeniće Ivana Boškovića koji je, kako je navedeno u rješenju, razriješen dužnosti na lični zahtjev.

Predsjednik Komisije za koncesije Ivan Bošković podnio je ostavku na tu funkciju neposredno nakon formiranja novog sastava u aprilu ove godine, od kada Komisija ne funkcioniše dok su dugovi prema državi po osnovu koncesionih naknada, kako su Vijesti ranije objavile, dostigli 18,05 miliona eura na početku septembra.

Za članove Komisije za koncesije imenovani su Jovica Petričević na predlog Ministarstva finansija i Miodrag Latković na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Oni će zamijeniti dosadašnje članove Tamaru Gačević i Darka Konjevića.

Mandat staroj Komiisji istekao je sredinom prošle godine i do aprila ove godine kada je izabrana nova, niko nije obavljao njene poslove. Komisija je između ostalog zadužena da produžava koncesije, vodi registar koncesija i odlučuje po prigovorima učesnika za davanje koncesija.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković rekao je ranije da je svom kolegi iz Specijalnog tužilaštva, Milivoju Katniću dostavio na preispitivanje dva izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji budžetskih prihoda po osnovu zaključenih ugovora o koncesijama za korišćenje prirodnih bogatstava i registru ugovora o koncesijama.

U dugu od 18 miliona najviše se duguje po osnovu naknade za korišćenje šuma 5,65 miliona, za korišćenje mineralnih sirovina 3,49 miliona, naknade za zaštitu voda od zagađivanja 1,2 milion, 1,1 milion za naknade za igre na sreću...

Država je po osnovu koncesionih naknada na kraju 2012. godine potraživala 12,44 miliona, godinu kasnije 14,8 miliona, a na kraju prošle godine 17,5 miliona.

Bonus video: