Vlada potrošila 60,3 miliona neplanirano

“Prihodi i rashodi prikazani su realno i objektivno u svim materijalno značajnim stavkama i ne sadrže materijalno značajne greške kod iskazivanja rezultata odnosno deficita”, saopštili su iz DRI
123 pregleda 0 komentar(a)
Milan Dabović, Foto: Luka Zeković
Milan Dabović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.10.2015. 15:30h

Državna revizorska institucija(DRI) utvrdila je da Vlada prošlogodišnjim budžetom nije planirala 60,3 miliona eura izdataka u budžetskoj potrošnji , a koje je potrošila kroz nedozvoljena prekoračenja.

To je navedeno u Izvještaju o reviziji završnog računa budžeta za prošlu koji je juče objavila vrhovna revizija. Izvještaj su uradili predsjendik Senata DRI Milan Dabović i član senata Dragiša Pešić.

Od 60,3 miliona nedozvoljenih prekoračenja 44,9 miliona se odnose na kupovinu hartija od vrijednosti Elektroprivrede (EPCG) koja je državi dugovala novca po osnovu poreza. Taj dug je prebijen povećanjem akcijskog kapitala države u energetskoj kompaniji.

Ostatak se odnosi na milion eura kojima je država kupila hartije od vrijednosti Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i 14,3 miliona za sporova koje su na sudu izgubile potrošačke jedinice. Preporuka vrhovne revizije je da Ministarstvo finansija dosledno sprovode pravila definisana godišnjim zakonm o budžetu.

DRI je dala pozitivno i uslovno mišljenje na reviziju završnog računa. Pozitivno mišljenje se odnosi na finansijsku reviziju koja je pokazala da je predlog zakona u svim materijalnim aspektima u skladu sa organskim zakonom o budžetu i fiskalnoj odgvoornosti. Revizijom pravilnosti utvrđeno je da potrošačke jedinice nijesu u svim materijalno značajnim aspektima uskladile poslovne aktivnosti sa zakonskim i durgim proipisima koji regulišu budžetsko poslovanje pa je dato uslovno mišljenje.

Nalaz je pokazao da pojedine potrošačke jedinice koje ostvaruju prihode od sopstvene djelatnosti su trošile taj novca mimo budžetskih ograničenja i da višak nije uključen u sistem javne potrošnje. To su radile javne ustanove kulture, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, JU Ispitni centar, Policijska akademija,prosvjetne javne ustanove, Univerzitet Crne Gore i javne ustanove zdravstva.

Preporučeno je Vladi u godišnjim zakonima o budžetu da planira iznose prihoda ostvarene obavljanjem sopstvene djelatnosti potrošačkih jedinica i da se realizovani prihodi koriste u skladu sa budžetskim ograničenjima.

Preporučuje se potrošačkim jedinicama koje realizuju kapitalni budžet da izvršenje budžeta usklade sa planiranim projektima, kao i da prilikom promjene namjene korišćenja novca o tome obavijeste Ministarstvo finansija i Vladu da im daju saglasnost.

U završno računu nije evidentirano 7,7 miliona eura koje je shodno zakonu o prošlogodišnjem budžetu usmjereno Radio-televiziji Crne Gore.

Odlagali poreze bez garancija

Revizija je pokazala da Poreska uprava priliko davanja odobrenja za odlaganje plaćanja poreskog duga sva odlaganja nije odbravala uz uslov da je poreski obveznik obezbijedio bankarsku garanciju ili neki durgi instrument obezbjeđenja. Odlaganja su bila za 62 poreska obveznika.

Preporučuje se ministarstvu finansija da se pridržava uredbe o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja.

Utvrđeno je da poreski završni račun ne obezbjeđuje sve podatke koji su nužni da bi se utvrdio tačan iznos poreskog duga. Preporuka je da se da se obezbijedi usaglašena poreska evidencija.

Bonus video: