Rast industrijske proizvodnje

Iz Monstata je saopšteno da je industrijska proizvodnja u septembru u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec manja 5,1 odsto
69 pregleda 2 komentar(a)
industrija, Foto: Shutterstock
industrija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.10.2015. 11:03h

Industrijska proizvodnja u Crnoj Gori u septembru je veća 5,1 odsto u odnosu na avgust, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da je industrijska proizvodnja u septembru u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec manja 5,1 odsto.

“Industrijska proizvodnja bilježi rast od januara do septembra u odnosu na uporedni period 9,2 odsto“, saopšteno je iz Monstata.

Industrijska proizvodnja je u odnosu na prosječnu proizvodnju iz prošle godine veća 1,6 odsto.

“Sektorski posmatrano, od januara do septembra u odnosu na isti period prošle godine rast proizvodnje su zabilježile prerađivačka industrija 16,1 odsto i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 1,1 odsto”, rekli su iz Monstata.

Sektor vađenje ruda i kamena je, međutim, zabilježio pad proizvodnje 0,1 odsto.

Iz Monstata je saopšteno da su cijene proizvođača industrijskih proizvoda u septembru ostale su na nivou prosječnih cijena iz avgusta.

“Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su u septembru u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bile više 0,1 odsto”, navodi se u saopštenju.

Stopa rasta cijena proizvođača industrijskih proizvoda u periodu od januara do septembra iznosila je 0,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Bonus video: