Mislite da znate kako će se cijena nafte kretati na berzi?

1 komentar(a)
nafta FXLider, Foto: FXlider
nafta FXLider, Foto: FXlider
Ažurirano: 15.10.2015. 06:54h

FXLider, specijalno čitaocima "Vijesti" daje besplatnih 50 eura namijenjenih za trgovanje cijenom nafte na svjetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada cijene rastu ali i kada cijene padaju.

Prijavite se ovdje, trgujte i zaradite sa besplatnih 50 eura na svjetskoj berzi

Prošle nedjelje ostvaren je najveći jednonedjeljni rast cijene nafte u posljednjih šest godina. Do rasta je došlo nakon ruske vojne intervencije u Siriji što je dodalo novu dimenziju neizvjesnosti u sukobima na Bliskom Istoku. Zvaničnici SAD-a izjavili su da su četiri ruska projektila pala na teritoriju Irana koji je zemlja članica OPEC-a ali i ruski saveznik u sukobima u Siriji. Granatiranje pobunjenika u Siriji stavilo je Rusiju na suprotnu stranu zemalja bogatih naftom, kao što je Saudijska Arabija koja podržava antirežimske snage u Siriji.

Ben van Beurden, izvršni direktor Shell-a, nedavno je izjavio da se tržište trenutno susreće sa prvim signalima koji mogu da ukažu na eventualni rast cijene nafte koja je više nego prepolovljena od ljeta prošle godine. Cijena je naročito naglo pala nakon što je Saudijska Arabija u novembru prošle godine odlučila da ne smanjuje proizvodnju kao odgovor na prekomjernu proizvodnju u SAD-u.

Nedavni rast cijene nafte našao je podršku i u prognozama prema kojima bi proizvodnja u SAD-u mogla biti na pragu značajnog pada u narednim nedjeljama. Proizvodnja nafte u SAD-u je tokom septembra pala za 120,000 barela u danu u odnosu na avgust, a broj aktivnih naftnih bušotina je pao na 614, što je najniži nivo u posljednjih pet godina. Samo prije godinu dana broj aktivnih naftnih bušotina u SAD-u dostizao je 1609.

Razlozi zbog kojih Rusija do sada nije smanjila svoju proizvodnju su geopolitički, što OPEC naravno zna i zbog toga nije ulazio u dogovore o smanjenju proizvodnje koji nisu uključivali Rusiju. Takođe, energetski sektor Rusije je drugačiji od onog u SAD-u zbog tipa opreme i ne može tek tako da smanji proizvodnju kao što je slučaj u SAD-u, što dodatno odlaže ovakav korak. Ipak, Rusija je nedavno pokazala spremnost da se sastane sa OPEC-om. Sastanak između zvaničnika Rusije i Saudijske Arabije planiran je za kraj mjeseca a na njemu će se naravno razgovarati i o energetskim pitanjima.

Preuzmite 50 eura za trgovanje ovdje.

Kako za sada stvari stoje male su šanse da cijena nafte ponovo padne ispod 40 dolara po barelu. Ministarstvo za energiju SAD-a prema svojim prognozama očekuje da WTI dostigne 54 dolara po barelu a Brent 59 dolara u 2016. godini.

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Upozorenje o riziku i odricanje od odgovornosti

Ugovori za razliku u ceni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na finansijski leveridž i nose visok nivo rizika za Vaš kapital jer cene mogu brzo da postanu nepovoljne za Vas. Gubici mogu da premaše Vaše depozite i od Vas bi se moglo zahtevati da izvršite dodatne uplate. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i zbog toga morate biti sigurni da ste razumeli rizike, a potražite i nezavisan savet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, traženje niti transakciju u pogledu bilo kog finansijskog instrumenta. FXLider ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu ovih komentara niti za posledice koje iz toga mogu da proisteknu. Ne daje se nikakvo uveravanje niti garancija za tačnost ili potpunost ovih podataka. Sledstveno tome, svako lice koje postupi prema njima, čini to u potpunosti na sopstveni rizik.

Stavovi izraženi u tekstu ne odražavaju stavove redakcije "Vijesti".

Bonus video: