Popović za porez duguje 900.000 eura

“Čedomir Popović je 2008. godine kupio preduzeće 'Južni Jadran' AD Bijela, iako je u momentu kupovine bio vlasnik 94 odsto akcija tog preduzeća. Dakle, kupovao je sam od sebe. Obavezni porez na promet niti je prijavio, niti je platio, nakon što mu je 2009. Poreska uprava ispostavila Rješenje"
130 pregleda 0 komentar(a)
Čedomir Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Čedomir Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.10.2015. 06:12h

Vlasnik kompanije “Carine” Čedomir Popović, moraće da plati 900.000 eura sa kamatama od 2008. godine, na ime poreza na promet.

To su juče saopštili iz nevladine organizacije NVO “Južni Jadran”, pozivajući se na odluke Ministarstva finansija.

“Čedomir Popović je 2008. godine kupio preduzeće 'Južni Jadran' AD Bijela, iako je u momentu kupovine bio vlasnik 94 odsto akcija tog preduzeća. Dakle, kupovao je sam od sebe. Obavezni porez na promet niti je prijavio, niti je platio, nakon što mu je 2009. Poreska uprava ispostavila Rješenje. Punih sedam godina, koristeći zakonske šupljine i privatne veze u Ministarstvu finansija i sudskoj vlasti, Popović izbjegava da plati obaveni porez na promet državi”, piše u saopštenju te NVO.

Oni su napisali da su još prilikom Popovićeve kupovine te kompanije, Tužilaštvu dostavili kompletnu dokumentaciju u vezi sa tom transakcijom.

“Ukazivali smo na zloupotrebu procjene imovine 'Južnog Jadrana' koju su Popovićevi procjenitelji procijenili na oko 11 miliona eura, a procjenitelji koje je angažovala Poreska uprava kod određivanja poreza na promet, na 31 milion eura. Ukazivali smo da se iza ove fingirane kupovine krije pokušaj pretvaranja vlasništva nad akcijama u vlasništvo nad imovinom turističkog preduzeća, za čije zemljište nije platio tržišnu cijenu. Ništa nije pomoglo, specijalni tužioci u tom poslu nijesu našli elemente organizovanog kriminala, osnovni i državni tužilac se još nijesu oglašavali”, navodi se u saopštenju.

Popović je, prema njihovim riječima, prije nekoliko godina manji dio imovine prodao ruskoj firmi “Imperio holding” za 12 miliona eura.

“Nikoga za to nije briga, kao što ih nije briga što Popović već osam godina ne plaća državi obavezni porez na promet. Osnovano sumnjamo da u ovom 'poslu' Popović nije sam i da će nastaviti da izbjegava da plati obaveze prema državi i čeka da potraživanje zastari”, stoji u saopštenju koje je potpisala Nada Popović.

Bonus video: