Predlog isti, ne i većina u Skupštini

Sadržina dva dokumenta u koja “Vijesti” imaju uvid u potpunosti je u ključnim odredbama identična sa prethodnim odlukama koje u julu nijesu dobile potrebnu većinu u Skupštini
6 komentar(a)
Mamula, Foto: Anto Baković
Mamula, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 15.10.2015. 05:29h

Vlada bi danas trebalo da se izjasni o predlozima odluka o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i aneksa ugovora za zakup Kraljičine plaže. Ti dokumenti su prošli Vladinu Komisiju za ekonomska pitanja (KEP) u utorak.

Sadržina dva dokumenta u koja “Vijesti” imaju uvid u potpunosti je u ključnim odredbama identična sa prethodnim odlukama koje u julu nijesu dobile potrebnu većinu u Skupštini. S obzirom ne političke promjene u Skupštini od tada, moguće je da Vlada, odnosno DPS u novom pokušaju obezbijede većinu.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma za “Vijesti” je zvanično saopštilo da procjenjuje da vjerovatno neće biti potrebe da se raspisuje novi tender za Mamulu, a konačnu riječ o tome daće Vlada.

“Vlada ima mogućnost da kandiduje odluku o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula sa potpisanim ugovorom i dokumentacijom Skupštini na donošenje što ćemo u skorijem periodu i uraditi, a već smo uputili materijale Vladi na ponovno odlučivanje”, rečeno je iz resora kojim rukovodi ministar Branimir Gvozdenović.

Skupština krajem jula nije dala Vladi zeleno svjetlo da se poznati kulturno-istorijski spomenik da u zakup švajcarskom Oraskomu Samiha Savirisa. Opozicija i SDP procijenili su da je ugovor suprotan Ustavu i da ne štiti državne interese što je Vlada premijera Mila Đukanovića negirala. Sporna im je i cijena godišnjeg zakupa ostrva.

Oraskom, koji gradi turistički kompleks na poluostrvu Luštica, ponudio je da Mamulu zakupi na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratnom metru, a da morski akvatorij ostrva zakupi po cijeni od 90 centi po kvadratu. Plaćao bi četiri hiljade eura mjesečno po osnovu zakonu, što je 48.000 godišnje.

“Sa švajcarskom kompanijom Oraskom imamo svakodnevnu komunikaciju jer zajednički realizujemo projekat Luštica Bay. Njihovo interesovanje za projekat turističke valorizacije lokaliteta Mamula ni u jednom momentu nije dovedeno u pitanje. Podsjetićemo da je Saviris u izjavi na svečanosti kojom je obilježen uspjeh prve operativne sezone u Luštica Bayu izjavio da ne odustaje od tog projekta od kojeg ne odustaje ni Vlada”, kazali su u Ministarstvu turizma.

Vlada i Oraskom su potpisali 23. februara ugovor o zakupu.

Premijer Milo Đukanović je ranije poslanicima kazao da su direktni benefiti ove investicije vrijedne 15 miliona eura, prihodi na osnovu poreza i doprinosa od 7,5 miliona u prvih deset godina zakupa, kao i prihodima od 1,1 milion eura po osnovu fiksne i promjenjive zakupnine. U toku izgradnje bilo bi, kako je predstavljeno, otvoreno 200 novih radnih mjesta a kasnije bi radilo oko 150.

Vlada pokušava da da u zakup Mamulu od 2008. godine, ali na tri raspisana javna poziva do 2013. godine nije bilo odgovarajuće ponude.

DPS, SD, manjine i Pozitivna imaju dovoljno da pomognu Statisu za Kraljičinu plažu

U novom predlogu odluke aneksa za Kraljičinu plažu predloženo je isto ono što i u julu kada nije dobio zeleno svjetlo u Skupštini.

Opozicija i SDP nijesu podržali Vladin predlog jer je njime zakupcu Adriatik Propertisu, u vlasništvu Petrosa Statisa, bilo definisano produženje zakupa sa 30 na 42 godine, smanjenje zagarantovane rente sa 500 hiljada na 350 hiljada eura, sticanje prava vlasništva na 66 apartmana koje bi izgradili i prodali i 90 godina zakupa zemljišta ispod apartmana. Planirano je i rušenje hotela Kraljičina plaža i gradnja novog.

Tada je izglasano da se Statisu smanji kirija 30 odsto sa 1,6 na 1,12 miliona za Sveti Stefan i Miločer.

Lider Pozitvne Darko Pajović je sredinom septembra Statisu predstavio predlog te partije za izmjenu aneksa ugovora za zakup Kraljičine plaže. Sadržaj predloga, koji je Statis ocijenio zahtjevnim, Pozitivna nije predstavila javnosti.

Ako budu prihvaćeni predlozi Pozitivne ugovor može da dobije potrebnu većinu od 41 poslanika jer DPS, manjinske partije, LP, Socijaldemokrate Ivana Brajovića i Pozitivna zajedno imaju 44 poslanika.

U novom predlogu nema podatka koliko zakupac Kraljičine plaže duguje Budvanskoj rivijeri po osnovu zakupa i naknade za uplaćeni porez na nepokretnosti na period od dvije godine. U prethodnoj odluci navedeno je da dug po osnovu zakupa iznosi 2,42 miliona eura, a naknade za uplaćeni porez na nepokretnosti za 245 hiljada.

Bonus video: