Opština Budva prije roka vratila dug Vladi od 3,25 miliona eura

Administracija gradonačelnika Budve Dragana Krapovića ispunila je obećanje da će Vladi vratiti pozajmicu do kraja godine, na osnovu dogovora koji su postigli krajem maja
178 pregleda 0 komentar(a)
Bečići postrojenje, Foto: Vuk Lajović
Bečići postrojenje, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.11.2018. 08:42h

Opština Budva prebacila je na glavni račun državnog trezora Ministarstva finansija 3,25 miliona eura i time mjesec prije roka vratila državi pozajmicu koju je uzela u maju, kako bi izmirila dugovanje prema njemačkoj kompaniji “WTE Wassertechnik” iz Esena, koja još upravlja postrojenjem otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Sekretarijat za finansije, kojim upravlja Petar Odžić, uspio je da sačuva na glavnom računu trezora Opštine Budva milionski iznos, koji je prebačen na račun resora na čijem se čelu nalazi ministar Darko Radunović.

Administracija gradonačelnika Budve Dragana Krapovića ispunila je obećanje da će Vladi vratiti pozajmicu do kraja godine, na osnovu dogovora koji su postigli krajem maja ove godine.

Vlada i Opština Budva su tada, nakon dogovora sa njemačkom kompanijom WTE, zaključile ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza, po kome je lokalna uprava sa svoga računa njemačkoj kompaniji isplatila 3,25 miliona eura, dok joj je Vlada pozajmila još toliko novca, pa je ovoj firmi, koja je u većinskom vlasništvu austrijskog koncerna EVN, tada izmiren dug od 6,5 miliona eura.

To je bio rezultat mukotrpnih pregovora jer je WTE zaprijetila da će aktivirati državnu garanciju od 29,3 miliona eura, jer Opština Budva pune dvije godine nije izmirivala obaveze za izgradnju ovog postrojenja. Nova lokalna vlast tada je odbila da isplati ispostavljene račune za ovaj projekat, jer se pred Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) vodi istraga zbog korupcionaške afere, u koju je uključena organizovana kriminalna grupa na čelu sa tadašnjim predsjednikom političkog savjeta vladajućeg DPS-a Svetozarom Marovićem, a koja je preko postrojenja za tretman otpadnih voda, prema sumnjama tužilaštva ali i izjavama bivših direktora povezanih firme, oštetila opštinsku kasu za tri miliona eura.

Ipak, Opština i Vlada su sa Njemcima u maju dogovorili da se izmiri dio duga, a potom izvrši supervizija projekta, koja je povjerena konsultantskoj kući “Dr Duhovnik” iz Slovenije, a koja će utvrditi tačno koliko je novca utrošeno u izgradnju postrojenja i dijela kanalizacione mreže i ispusta u more.

Za ove usluge Opština Budva će konsultantima platiti 164 hiljade eura.

“WTE Wassertechnik” iz Esena, koja je izgradila postrojenje za šta se kreditno zadužila 56 miliona eura, po dogovoru iz maja postignutim sa Opštinom i Vladom, napustiće projekat otpadnih voda u Budvi do kraja ove godine. Konsultanti iz Slovenije su pri kraju da završe superviziju, pretresli su svih deset djelova projekta postrojenja otpadnih voda, koji su osnovnim ugovorom bili predviđeni da ih njemački partner završi.

Po dogovoru Opštine, Vlade i njemačke strane, nakon što se saglase sa supervizijom, njemačka kompanija biće isplaćena u iznosu koji je tim dokumentom utvrđen.

Njemci bi time napustili projekat i prepustili ga Opštini, koja će uzeti kredit od međunarodnih finansijskih institucija. Novi kreditni aranžman bi bio mnogo povoljniji, jer sada godišnje obaveze Opštine prema njemačkom partneru iznose čak sedam miliona eura. Postrojenje za tretman otpandih voda svečano je 2014. godine otvorio tadašnji premijer i lider DPS-a Milo Đukanović.

„Dr Duhovnik” još nije utvrdio koliko se ugradila Marovićeva grupa

Specijalno državno tužilaštvo zatražilo je od Opštine Budva da joj dostavi elaborat koji je uradila slovenačka konsultantska kuća “Dr Duhovnik“.

Ovo tužilaštvo na čijem je čelu Milivoje Katnić, kako je predočeno lokalnoj upravi formiralo je predmet kako bi se ispitala zakonitost osnivanja i poslovanja njemačko - austrijske firme „WTE otpadne vode“, koja je upravljala milionskim projektom.

Predmet je povjeren specijalnom tužiocu Veljku Rutoviću koji i dalje češlja ugovor o realizaciji, izgradnji i upravljanje postrojenjem za tretman otpadnih voda, koji su zaključili Opština Budva i njemačka kompanija WTE.

Prema najavama iz Opštine elaborat će biti dostavljen čim ga slovenački konsultanti završe.

Specijalno državno tužilaštvo je već utvrdilo da su tri miliona eura pronevjerena u ovom projektu, za šta ima priznanje krivice direktora firme Biohem industries Stjepana Skočajića, inače skipera na jahti Svetozara Marovića, te Gintera Fausta, nekadašnjeg direktora WTE otpadne vode.

Bonus video: