Komisija opet odbila žalbu

Upravni sud već dva puta traži ponavljanje postupka kontrole nabavke medicinske opreme vrijedne 2,8 miliona eura za državne bolnice. Komisija za javne nabavke ponovo odbacila žalbu
166 pregleda 9 komentar(a)
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.10.2015. 17:46h

Poslije dvije presude Upravnog suda u korist firme Osmi red-D, kojima je postupak nabavke reagensa, vrijednih oko 2,8 miliona eura, vraćen Komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki na ponovno odlučivanje, a ona je novim rješenjima opet odbacila žalbu i predlog firme Osmi red-D za ponavljanje postupka kontrole.

Iz ovog preduzeća već nekoliko godina tvrde da su diskriminisani na navedenom tenderu. Naručilac sporne nabavke je Fond za zdravstveno osiguranje.

"Državna komisija je vjerovatno računala da će protok vremena učiniti svoje i obesmisliti čitav ovaj postupak, jer Upravni sud zbog velikog obima posla svoje odluke, uglavnom, donosi nakon osam mjeseci od predaje tužbe. Umjesto da se Komisija suoči sa svojim greškama i ispravi ih, opet su odbili naše zahtjeve za ponavljanje postupka", saopštila je direktorica firme Osmi red-D, Angelina Vuković.

Ona smatra da je Komisija trebalo da preispita kompletan postupak javne nabavke medicinskih sredstava (potrošni medicinski materijal i oprema) iz oblasti laboratorije za potrebe JZU Crne Gore, za partije 5 i 6, a koji je organizovao Fond zdravstvenog osiguranja.

Partije 5 i 6, čija je ukupna vrijednost oko 2,8 milliona eura, predstavljaju nabavku opreme i reagenasa za biohemijske analize za sve opšte bolnice u Crnoj Gori, Dom zdravlja Podgorica, Dječju bolnicu i Klinički centar.

"Od jedne strane kompanije, koja je učestvovala na tenderu, nijesu prihvaćeni očigledni dokazi i razjašnjena, koja su priložena, a prihvaćena je izjava druge kompanije na engleskom jeziku, iako je morala biti prevedena. U ovom postupku nijesu uvažene zakonske odredbe da svi proizvodi koji se nude moraju biti registrovani, ili u suprotnom moraju biti potkrijepljeni stručnim mišljenjem Agencije za ljekove", dodala je Vuković.

Ona je ocijenila da se radi o diskriminaciji firme Osmi red, ali i američke kompanije Abot čije proizvode oni prodaju.

"Zakon se ne primjenjuje jednako za sve učesnike. Po hitnom postupku Upravnom sudu su predate nove žalbe Upravnom sudu i zatražili urgencijom da hitno postupi. Sud donosi odluke u našu korist, ali državna komisija potom brani svoje očigledne greške. Zaista je nejasno o čemu se tu radi", navela je Vuković.

Predsjednica Upravnog suda, Branka Lakočević odgovorila je firmi Osmi red-D na urgenciju i podnošenje kontrolnog zahtjeva, shodno članu 17 Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i navela da če taj sud odluku u navedenim predmetima donijeti u roku koji neće biti duži od četiri mjeseca, od podnošenja kontrolnog zahtjeva.

Pribilović: Postupili smo u skladu sa odlukama suda

Predsjednica Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki Suzana Pribilović kazala je “Vijestima” da Osmi red-D kao podnosilac predloga nije učinio vjerovatnim da bez svoje krivice nije bio u stanju da u postupku donošenja rješenja državne komisije od 6. juna 2014. godine, po kojem traži ponavljanje postupka, iznese okolnosti zbog kojih traži ponavljanje postupka.

"Državna komisija smatra da je navedeno rješenje i navedeni zaključak donijela u skladu sa presudama Upravnog suda Crne Gore U.br. 2564/14 od 27.05.2015.g. i U.br. 3508/14 od 04.06.2015.g. i u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, a o zakonitosti istih jedino sud može donijeti odluku u upravnom sporu", istakla je Pribilović.

Bonus video: