U KAP-u se krše osnovna prava radnika

Iz Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost apeluju da se zaštiti predsjednica reprezentativnog Sindikata KAP-a, Sandra Obradović, od antisindikalne diskriminacije i svim zaposlenima u KAP-u omogući dostojanstven rad
4 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.10.2015. 15:38h

Regionalni sindikalni savjet Solidarnost, koji okuplja reprezentativne sindikate iz svih država sa prostora bivše Jugoslavije, povodom kršenja osnovnih prava radnika u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), uputio je otvoreno pismo predsjednicima Skupštine i Vlade, Ranku Krivokapiću i Milu Đukanoviću, resornom ministru Zorici Kovačević i predsjedniku Privrednog suda, Blažu Jovaniću.

Regionalni sindikalni savjet Solidarnost na današnjoj sjednici se upoznao sa, kako je saopšteno, antisindikalnom diskriminacijom i kršenjem osnovnih prava iz rada zaposlenih u KAP-u koje sprovode stečajni upravnik sa aktuelnim menadžmentom.

“Tim povodom, kao najodgovornijim za stanje prava zaposlenih u KAP-u, upućujemo vam apel da preduzmete hitne mjere kako bi zaštitili predsjednicu reprezentativnog Sindikata KAP-a, koleginicu Sandru Obradović, od antisindikalne diskriminacije koju, putem otkazivanja ugovora o radu, nad njom vrši menadžment zbog njenog zalaganja da se zaposlenima omogući korišćenje prava na godišnji odmor”, navedeno je u saopštenju.

Apeluje se da se svim zaposlenima u KAP-u, koji rade izuzetno teške i po zdravlje štetne poslove, omoguće uslovi za dostojanstven rad, koji prvenstveno podrazumijevaju pravo na sigurnost i zdravlje na radu.

“Neshvatljivo je da oni već dvije godine nijesu u mogućnosti da koriste pravo na godišnji odmor. Na taj način ćete pokazati da se u Crnoj Gori poštuje koncept dostojanstvenog rada i sindikati kao socijalni partner. Istovremeno, time ćete pokazati da se u Crnoj Gori poštuje Evropska socijalna povelja i međunarodne konvencije koje zaposlenima garantuju ova prava, a koje je menadžment KAP-a grubo prekršio”, poručili su iz Regionalnog sindikalnog savjeta.

Menadžment KAP-a je u martu ove godine uručio otkaze za 13 radnika, među kojima i Obradović zbog čega je ona podnijela tužbu protiv preduzeća. Ona traži da sud oglasi ništavnim rješenje o otkazu u KAP-u, koji je uslijedio navodno zbog reorganizacije cjeline Transport i Skladište. Njen advokat tvrdi da se radi o nezakonitom otkazu i da joj je otkaz uručen zbog sindikalnog aktivizma u aluminijumskoj kompaniji.

Bonus video: