Izlazak Italijana iz EPCG-a košta 250 miliona eura

Probaće “što prije” da dogovore i akcionarski ugovor. Pregovore sa kompanijom Škoda Praha sada će voditi predstavnici EPCG
50 pregleda 6 komentar(a)
Vlada CG i A2A, Foto: Gov.me
Vlada CG i A2A, Foto: Gov.me
Ažurirano: 13.10.2015. 05:24h

Vlada će sa italijanskom kompanijom A2A prvo potpisati uslove saradnje (term sheet) u vezi sa partnerstvom u crnogorskoj Elektroprivredi (EPCG), a nakon toga će se dogovarati o elementima novog akcionarskog ugovora, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz vlade.

Na pitanje postoji li neki rok za pregovore o akcionarskom ugovoru, iz Vlade su odgovorili “probaćemo što prije”.

Vlada bi na sljedećoj sjednici trebalo da usvoji uslove saradnje sa A2A, koja, kako su više puta ponovili predstavnici izvršne vlasti, ostaje u Elektroprivredi.

Dogovorena je i “put” opcija, koja je bila ključna tačka sporenja u pregovorima o uslovima upravljanja EPCG čiji je većinski vlasnik država, a Italijani imaju skoro 42 odsto akcija.

Vlada je ponovo digla cijenu otkupa italijanskih akcija usljed eventualnog napuštanja EPCG, na oko 250 miliona u jednakim godišnjim ratama u periodu od sedam godina, što je oko 35 miliona godišnje. Vlada je u pregovorima, koji traju od aprila, za akcije Italijana nudila 200 miliona, pa zatim 230 miliona eura. Italijani su tražili da im država plati oko 270 miliona eura, a prvobitno i više. Italijani imaju pravo da aktiviraju “put” opciju u vanrednim okolnostima, koje podrazumijevaju regulatorni okvir i eventualno nezadovoljstvo cijenama električne energije ili u slučaju gradnje drugog bloka TE prekoračenje troškova.

O gradnji drugog bloka TE Pljevlja dogovoreno je da bude formirano posebno preduzeće, gdje bi država i EPCG bili glavni u projektu, a Italijani bi učestvovali sa oko 15 do 20 odsto.

Iz Vlade su kazali da će se neke stvari u pregovorima o izgradnji drugog bloka TE sada promijeniti, odnosno pregovore sa kompanijom Škoda Praha, koje je vodio menadžment A2A, sada će voditi predstavnici EPCG.

Privremeni sporazum o upravljanju EPCG, koji su 2. aprila ove godine zaključili Vlada i kompanija A2A istekao je 30. septembra, a pregovori su produženi do 15. oktobra.

Bonus video: