Knežević pregovara sa Turcima iako je najavljen raskid ugovora

“Cilj posjete je uspostavljanje projekta medicinskog centra sa turskim partnerima u Meljinama kao jedne od faza koja bi pratila izgradnju nove bolnice o kojoj Atlas grupa već pregovara sa Affideom i Belmedicom iz Beograda”, saopšteno je iz Atlas grupe
104 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.10.2015. 13:41h

Iz Atlas grupe danas su saopštili da sa partnerima iz Turske, kao i kompanijom Affidea i Belmedica planira izgradnju nove bolnice u Meljinama, iako je Savjet za privatizaciju pokrenuo postupak raskida privatizacionog ugovora sa Atlas grupom za bivšu vojnu bolnicu u Meljinama.

Iz ove grupe biznismena Duška Kneževića navedeno je da su od 8. do 11. oktobra u posjeti Atlas grupi i Bolnici u Meljinama boravili su predstavnici Turske bolnice i Univerziteta Yuksek Ihtisas na čelu sa prof. dr Mustafom Pac, kao i Marijanom Bilićem koji je regionalni direktor Affidea kompanije “koja je među vodećim privatnim investitorima kada je u pitanju zdravstvo u Evropi”.

“Cilj posjete je uspostavljanje projekta medicinskog centra sa turskim partnerima u Meljinama kao jedne od faza koja bi pratila izgradnju nove bolnice o kojoj Atlas grupa već pregovara sa Affideom i Belmedicom iz Beograda”, saopšteno je iz Atlas grupe.

Najavljeno je da će kao prvi konkretan korak u realizaciji saradnje naredne sedmice potpisati sporazum o saradnji između dvije bolnice prema kojem bi o trošku partnera iz Turske određeni broj osoblja iz Meljina u Ankari kako bi mogli raditi u sklopu dijela novog medicinskog centra u Meljinama.

Gosti Atlas grupe su se sreli i sa potpredsjednikom Vlade dr Vujicom Lazovićem, koji je i potpredsjednik Savjeta za privatizaciju, a između ostalih i sa generalnom direktoricom direktorata za ekonomiku u ministarstvu zdravlja Mirjanom Pešalj. Savjet za privatizaciju je na sjednici 21. septembra tražio na ministarstva zdravlja I finansija naprave izvještaj o ocoj privatizaciji proslijede ga Vladi na dalje odlučivanje.

Konzorcijum Atlas grupe je 2008. godine kupio bivšu vojnu bolnicu Meljine. Raskid ugovora tražila je glasovima odbornika svih stranaka Opština Herceg Novi, jer je investitor umjesto planiranih 100 miliona investirao manje od tri, založio je sve nekretnine bolnice za svoje kredite a nisu zadovoljni kvalitetom zdravstvenih usluga.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt, koji je od 1. marta 2010. do marta ove godine bio direktor bolnice Meljine postavljen od Atlas grupe, naveo je prvom izvještaju Savjetu za privatizaciju da je investitor u Bolnicu investirao ukupno 2.309.858,85 eura I zaključio da je to daleko ispod ugovorenih finansijskih ulaganja.

Ministar finansija Radoje Žugić naveo je da je obaveza za ulaganje počinje od 1. marta 2010. godine i da je investitor u narednih pet godina u objekte trebao investirati 99,4 miliona eura.

Žugić je predložio da se i pored evidentnog kašnjenja ispunjavanju obaveza izvrši pravna i ekonomska analiza posljedica raskida ugovora kako bi se “izbjegle finansijske reperkusije po državu” i omogućilo nesmetano pružanje zdravstvenih usluga u Herceg Novom.

Bonus video: