Rusi nijesu mogli da grade u Budvi, probaće Crnogorci

Od polovine avgusta, kao osnivač firme “Velja Voda Lux“ i vlasnik zemljišta preko puta TQ “Plaza” navodi se „CG investment“ iz Tivta, a izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik je Milić Peković
463 pregleda 20 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.10.2015. 05:24h

Jedna od najatraktivnijih parcela u srcu Budve, gotovo 3.000 kvadrata jedine zelene površine, prešla je u vlasništvo crnogorskih biznismena.

Zemljište naspram kompleksa “TQ Plaza“ i dalje je u katastarskoj evidenciji uknjiženo na firmu “Velja Voda Lux“ iz Tivta, ali su dosadašnji osnivči, Rusi, prodali svoj udio crnogorskoj firmi.

Od polovine avgusta, kao osnivač firme “Velja Voda Lux“, prema Centralnom registru privrednih subjekata, navodi se Društvo za turizam i usluge „CG investment“ iz Tivta, a izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik je Milić Peković.

Firma je kupila prije gotovo osam godina parcelu na samo tridesetak metara od obale. Osnivači firme su se mijenjali godinama unazad, svi su bili Rusi, ali nijesu uspijevali da započnu gradnju, iako je DUP-om ucrtan hotelsko-poslovni objekat sa šest etaža.

Osim “Velje Vode Lux”, i Opština Budva ima 3.000 kvadrata u jedinoj zelenoj oazi u centru grada.

Upravo bez saglasnosti Opštine, ruski investitori nijesu mogli da grade. Zakonom je predviđena saglasnost svih vlasnika prije dobijanja građevinske dozvole, u slučaju kada dijele urbanističku parcelu.

Problem predstavlja i to što se zemlja nalazi bukvalno preko puta “TQ Plaza”, pa da je nikla zgrada, kako je planom i predviđeno, stanovi u luksuznom poslovno- apartmanskom kompleksu ne bi dosegli vrtoglave cijene, jer bi se “izgubio“ pogled na more.

Otežavajuća okolnost je i to što je Mitropolija crnogorsko-primorska tražila od Opštine da im se vrati komad zemlje, upravo na toj lokaciji, koji im je navodno pripadao, ali do toga nikada nije došlo.

Indikativno je i što je na susjednoj lokaciji obrađivač plana ucrtao kule i izgrađen kompleks zgrada od 15 etaža, a na parceli firme “Velje Vode Lux” spratnost je više nego prepolovljena.

Zemljište pod hipotekom Opštine zbog poreskog duga od 28.824 eura

Opština Budva upisala je hipoteku na zemljišni kompleks u vlasništvu firme “Velja Voda Lux“, zbog poreskog duga od 28.824 eura.

Hipoteka je stavljena sredinom jula ove gdine, a to je jedan od mehanizama garancije da će poreski dužnik izmiriti svoje obaveze. Riječ je o dugovanju na ime poreza na imovinu, kao jednog od najznačajnijih prihoda koji ostvaruje lokalna uprava i njime puni opštinsku kasu.

To nije usamljen slučaj, jer je Opština i do sada koristila mehanizam hipoteke, upisujući je na velikim zemljišnim kompleksima duž obale, čiji vlasnici duguju za porez.

Bonus video: