MANS: Novi nameti za građane ako prođe Zakon o energetici

"Činjenica da je ponovo na dnevnom redu redovnog zasjedanja, u trenutku dok Skupština ne radi u kompletnom sastavu, navodi na sumnju da vladajuća partija pokušava da progura usvajanje zakona prostom većinom, što bi nesumnjivo bilo gaženje Ustava, kao najvišeg pravnog akta u zemlji", navodi se u saopštenju
4 komentar(a)
MANS (Novina)
MANS (Novina)
Ažurirano: 11.10.2015. 14:26h

Zbog ogromnog uticaja koji zakon o energetici ima na sve građane Crne Gore, MANS poziva poslanike da odgovorno postupe u odnosu na ovaj zakonski predlog i spriječe pokušaj novog besprizornog zavlačenja u džep crnogorskih potrošača, a sve zbog privatnih interesa pojedinaca, saopšteno je iz ove NVO.

"Uoči sjutrašnje sjednice Zakonodavnog odbora, na kojoj bi trebalo da bude zauzet stav da li je za izglasavanje Predloga zakona o energetici potrebna prosta ili kvalifikovana većina, odnosno glasovi 41 poslanika crnogorskog parlamenta, MANS poziva poslanike Skupštine Crne Gore da poštuju Ustav. U prethodnom period smo više puta ukazali da je Ustavom propisano da je potrebna kvalifikovana većina za usvajanje zakonskih propisa kojima se uređuju materijalne obaveze građana, a što je svakako zakon o energetici, koji je osnov za utvrđivanje cijene struje koju plaćaju potrošači", saopšteno je iz MANS-a.

Predlog zakona o energetici je prije mjesec bio na dnevnom redu vanredne sjednice crnogorskog parlamenta i naknadno je povučen.

"Činjenica da je ponovo na dnevnom redu redovnog zasjedanja, u trenutku dok Skupština ne radi u kompletnom sastavu, navodi na sumnju da vladajuća partija pokušava da progura usvajanje zakona prostom većinom, što bi nesumnjivo bilo gaženje Ustava, kao najvišeg pravnog akta u zemlji", navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a su kazali da bi takav scenario bio neprihvatljiv i naročito kada se ima u vidu da zakonski predlog, koji je Vlada dostavila parlamentu, "sadrži niz kontroverznih rješenja kojima se na teret potrošača neprimjereno favorizuju državne energetske kompanije."

"Ranije smo podjećali da su potrošači i do sada plaćali paprene račune za struju Elektroprivredi Crne Gore, dok je ona na drugoj strani držala desetine miliona eura u banci premijerovog brata Aca Đukanovića, obezbjeđujući joj tako likvidnost i opstanak. Sada se na teret potrošača, pored državnih kompanija, kroz niz subvencija dodatno „stimuliše“ privatni biznis firmi povezanih sa premijerom, a koji proizvode energiju iz takozvanih obnovljivih izvora".

Iz MANS-a su rekli da su pripremili preko 80 amandmana na Predlog zakona o energetici i ponudili ih poslanicima da ih procesuiraju, kako bi se spriječilo nastupanje štetnih posledica po građane.

"Istovremeno su i poslanici najavili značajan broj amandmana, što samo po sebi govori o kvalitetu predloženog zakona, odnosno koliko su sporna pojedina ponuđena rješenja", kazali su iz MANS-a.

Bonus video: