Svjetska banka: Moguć pritisak na bilans stanja zbog zajma za autoput Bar-Boljare

U SB očekuju da će rast ekonomije Crne Gore u ovoj godini iznositi 3,4 odsto, što će, kako objašnjavaju, biti vođeno investicijama u javnu infrastrukturu i jačim turizmom
67 pregleda 0 komentar(a)
autoput mašine, Foto: Dragana Šćepanović
autoput mašine, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 11.10.2015. 12:22h

Finansijska promjenljivost izazvana slabijim rastom u Kini i očekivanjima monetarne normalizacije u Americi, mogla bi da dovede do pritisaka na bilans stanja zbog zajma za autoput Bar-Boljare, koji je izražen u američkim dolarima, ocijenjeno je iz Svjetske banke (SB).

„Svako povećanje u troškovima finansiranja, posebno za osjetljiva tržišta u razvoju, takođe bi dovelo do viših troškova servisiranja duga“, navodi se u redovnom ekonomskom izvještaju SB za zemlje jugoistočne Evrope, koji je predstavljen ove sedmice.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Crnu Goru, navodi se da postoje i dodatni rizici na fiskalnoj strani, koji uključuju pomjeranje emisije petogodišnjih euroobveznica, koje odgovaraju nivou od deset odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i koje dospijevaju u narednoj godini.

„Glavni domaći rizik odnosi se na spori opravak ponude kredita, kao i odlaganja planiranih strukturalnih reformi, za koje se očekuje da će dovesti do povećanja potencijalnog rasta, nakon što se završi izgradnja autoputa“, dodaje se u izvještaju.

U SB očekuju da će rast ekonomije Crne Gore u ovoj godini iznositi 3,4 odsto, što će, kako objašnjavaju, biti vođeno investicijama u javnu infrastrukturu i jačim turizmom.

„Ove perspektive uključuju primjetne rizike usmjerene naniže, kako spoljne tako i domaće. Krize i geopolitičke tenzije imaju minimalan direktan uticaj na Crnu Goru, ali nose finansijske i rizike po rast preko efekata iz druge runde“, smatraju u SB.

Iz SB su saopštili da je Crna Gora nastavila da privlači stabilne strane investicije u nekretnine.

„Ruski građani posjeduju najveći procenat nekretnina među strancima. Neto direktne strane investicije u 12 mjeseci prije juna ove godine dostigle su nivo od 10,7 odsto BDP-a“, rekli su iz SB.

Međutim, kako su dodali, prilivi koji stvaraju dug i dalje su bili visoki, što je dovelo do dodatnog povećanja odnosa spoljnjeg duga i BDP-a, koji se procjenjuje na 121 procenat.

Iz SB su saopštili da se tempo ekonomskih aktivnosti u šest zemalja jugoistočne Evrope, Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini (BiH), Kosovu, Makedoniji i Srbiji, ubrzava. Očekuje se da će ove godine stopa rasta u regionu u prosjeku iznositi 1,8 odsto.

Bonus video: