OD 27. MAJA DO 7. OKTOBRA

Od takse na gorivo 8,23 miliona

Vlada je 16. aprila donijela dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivate, kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva za autoput i reprezentativni sport
0 komentar(a)
Benzinska pumpa, Foto: Shutterstock.com
Benzinska pumpa, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.10.2015. 12:54h

Vlada je, po osnovu takse na gorivo, od 27. maja do 7. oktobra naplatila 8,23 miliona eura, saopšteno je agenciji Mina-business iz Poreske uprave (PU).

"Po osnovu naknade iz maloprodajne cijene tečnih goriva - za izgradnju autoputeva, ukupno je uplaćeno 8,23 miliona eura”, kazali su iz PU.

Vlada je 16. aprila donijela dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivate, kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva za autoput i reprezentativni sport.

Uredba je počela da se primjenjuje 21. aprila, a dva dana kasnije predlog za ocjenu ustavnosti podnijela je grupa samostalnih poslanika i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a desetak dana kasnije i Socijalistička narodna partija (SNP).

Početkom jula pojavio se i proceduralni spor da li podnosioci predloga za zakonitost i ustavnost te uredbe treba da ponovo pokrenu ili dopune inicijativu, jer je Vlada tada izmijenila.

Tom izmjenom se plaćanja takse oslobađa izvođač radova na autoputu, a Uredba je ponovo objavljena u Službenom listu.

Ustavni sud bi to trebalo da objasni u svojoj odluci.

Vlada je, prema informacijama nezavisnih poslanika, predložila Ustavnom sudu da zastane s postupkom povodom podnijete inicijative i predloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dopune Uredbe.

Preporučujemo za Vas