Pljevlja: Nova Termoelektrana je isplativa

Koordinator za ekonomsku politiku i EU integracije u građanskom pokretu URA Dejan Mijović saopštio je da nalazi eksperata koje je Vlada angažovala pokazuju da nova TE nije isplativa
1 komentar(a)
Termoelektrana PV
Termoelektrana PV
Ažurirano: 09.10.2015. 15:05h

Vlada nije nikada uz pomoć EU angažovala eksperte za izradu studije o isplativosti gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima, kazali su “Vijestima” predstavnici izvršne vlasti.

Oni su naveli da je Elektroprivreda radila studiju opravdanosti izgradnje drugog bloka TE koja je pokazala isplativost investicije, a pljevaljski Rudnik uglja je uradio analizu koja je pokazala da postoje nesporne rezerve.

Koordinator za ekonomsku politiku i EU integracije u građanskom pokretu URA Dejan Mijović saopštio je da nalazi eksperata koje je Vlada angažovala pokazuju da nova TE nije isplativa.

“Postoji studija 'Development and private sector participation in Pljevlja thermal power complex' iz 2009. u kojoj je Vlada imala učešće, a finansirala je EU. Ta studija se nije bazirala na isplativosti izgradnje drugog bloka TE , već na termoenergetski kompleks sa akcentom na Maoče. Studija završena u septembru 2009. godine koristila je podatke iz 2007. i 2008. Ulazni podaci koji su bili aktuelni u tada (cijena uglja, zemljišta) sada su zastarjeli”, rekli su iz Vlade.

Oni ističu da ta studija nije mogla da obuhvati odluke Energetske zajednice iz 2012. godine, koje su obavezujuće za Crnu Goru i koje predviđaju da će termoelektrane u regionu (što se odnosi i na Crnu Goru) moći da rade od kraja 2017. do 2023. godine još 20 hiljada sati.

Rezerve uglja dovoljne za 100 godina

Iz Rudnika uglja kažu da je Mijović iznio netačne podatke o rezervama uglja i da imaju rezerve za nesmetani rad drugog boka TE za narednih 40 godina.

„Ne posjedujemo procjene koje pominje Mijović, ali tvrdimo da ili nije tačna, ili je pogrešno interpretirana”, navodi se u reagovanju Rudnika.

Dodaju da na osnovu potvrđenih istraživanja imaju koncesije za proizvodnju dodatnih 65 miliona tona, što je dovoljno za nesmetan rad postojećeg bloka ili novog slične snage za narednih 40 godina.

Podsjećaju da se u neposrednom zaleđu Pljevalja nalazi ugljeni basen Maoč, sa rezervama iznad 110 miliona tona i te količine sa pomenutim rezervama i ostalim manjim ležištima u regionu Pljevalja daju ukupne bilansne rezerve od oko 190 miliona tona.

“Ta količina je dovoljna da postojeći blok ili novi blok slične snage imaju dovojno uglja za narednih 100 godina“, navodi se u reagovanju.

Bonus video: