Niskokarbonski turizam dobro rješenje za Crnu Goru

„Odluka Crne Gore da u partnerstvu sa UNDP-om razvija niskokarbonski turizam, donijeće niz dodatnih benefita, pored smanjenja emisija gasova staklene bašte na nacionalnom i sektorskom nivou“, rekla je Mekluni
143 pregleda 1 komentar(a)
Fiona Mekluni, Olivera Brajović, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Fiona Mekluni, Olivera Brajović, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 09.10.2015. 13:13h

Niskokarbonski zeleni turizam je dobro rješenje za Crnu Goru, jer uravnotežava nesklad koji nastaje kao rezultat ubrzanog ekonomskog rasta i visoke emisije CO2, saopšteno je na otvaranju međunarodne konferencije o niskokarbonskom turizmu.

Međunarodna konferenciju o niskokarbonskom turizmu, na kojoj će biti analizirano savremeno poslovanje i izazovi ekonomskog rasta u kontekstu smanjenja emisija štetnih gasova u sektoru turizma, počela je danas u Budvi.

Generalna direktorica Direktorata za turistički razvoj i standarde, Olivera Brajović, kazala je da su u cilju očuvanja kulturnog integriteta, poštovanja osnovnih ekoloških principa i zaštite biološkog diverziteta i pronalaženja najboljeg balansa između ekonomskih, socijalnih i ekoloških zahtjeva, donešeni principi i smjernice za održivi razvoj turizma.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ona je navela da je evidentna potreba turističkog sektora da brzo reaguje na klimatske promjene, ukoliko teži da se razvija na održiv način.

To, pojansila je Brajović, zahtijeva uvođenje niza aktivnosti na smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte iz sektora turizma koje potiču naročito iz transporta i smještaja, kao i prilagođavanje turističke privrede na promjene klimatskih uslova uz primjenu novih tehnologija za poboljšanje energetske efikasnosti.

Prema njenim riječima, Crna Gora treba da razvije regulatorni okvir koji uvodi stroge zahtjeve i standarde za smanjenje emisija CO2 u prostorne planove i projekte za razvoj turizma.

"U tom cilju Ministatstvo održivog razvoja i turizma je 2009. godine pripremilo i Priručnik za smještajne objekte "Divlja ljepota", koji treba da pomogne izgradnju nove generacije ekonomski i ekološki održivih "wild beauty" rizorta i Eco lodge, sa nultim emisijama CO2 u Crnoj Gori“, kazala je ona.

Stalna koordinatorka Sistema UN Fiona Mekluni, podsjetila je na činjenicu da putovanja i turizam spadaju među najveće privredne grane u svijetu i da samim tim imaju značajan uticaj na životnu sredinu.

„Odluka Crne Gore da u partnerstvu sa UNDP-om razvija niskokarbonski turizam, donijeće niz dodatnih benefita, pored smanjenja emisija gasova staklene bašte na nacionalnom i sektorskom nivou“, rekla je ona.

Mekluni je kazala da Crna Gora privlači posjetioce prelijepim prirodnim pejzažom i istorijskim i kuturnim dobrima, i da je zato neophodno da turistička industrija dalje valorizuje i unaprijedi ta dobra, povećanjem kapaciteta održivog turizma Crne Gore.

„U tom smislu, predstojeću godišnju Konferenciju o klimatskim promjenama u Parizu 2015, vidim kao važnu priliku da Crna Gora predstavi svoju odlučnost da ubrza zeleni rast i održivi razvoj“, zaključila je ona.

Direktorica Centra za održivi razvoj/UNDP, Jelena Janjušević, podsjetila je da je turizam jedna od ključnih privrednih grana u mnogim državama.

„Stanje u koje je čovjek doveo planetu zemlju ne ostavlja nam prostora ni za jedan izgovor, niti bilo koju drugu opciju ili plan B, osim one da je ekonomski razvoj koji čuva i brine se za planetu, jedini mogući vid razvoja“, kazala je ona.

Konferencija se organizuje u okviru projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma“, vrijednog tri miliona USD, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a realizuje Centar za održivi razvoj/UNDP, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Niskokarbonski zeleni turizam je dobro rješenje za Crnu Goru, jer, kako se ocjenjuje, unosi ravnotežu u nesklad koji nastaje kao rezultat ubrzanog ekonomskog rasta i visoke emisije CO2.

"To je put koji dobrobit donosi svima u turističkom lancu. Njime se postiže viši kvalitet turističkih iskustava, štede resursi i smanjuju emisije štetnih gasova, a istovremeno stvara dobar ambijent za poslovanje, zaradu i nova radna mjesta“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministastva su ukazali da će, uz minimalan negativan uticaj na prirodno okruženje, razvoj niskokarbonskog turizma omogućiti jačanje međunarodne pozicije Crne Gore kao zelene destinacije i predstaviti je kao jednog od lidera u ovoj oblasti.

Bonus video: