Procedura za vize tjera goste iz Kine

Udruženje je sugerisalo Vladi da zemlje Šengen zone kineskim turistima izdaju elektronske vize u roku od jednog do tri dana
7 komentar(a)
Montenegro Airlines, avion, Foto: Boris Pejović
Montenegro Airlines, avion, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.10.2015. 13:32h

Predsjednik crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović, apelovao je juče na nadležne u ministarstvima unutrašnih i vanjskih poslova - da izađu u susret turističkim poslenicima i ublaže vizni režim za turiste sa kineskog tržišta.

Radulović je objasnio da su turisti iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu najviše zainteresovani za period od oktobra do početka juna, čime bi hotelska industrija ostvarila odličnu popunjenost van sezone.

Konstatovao je da je u Crnoj Gori vrlo komplikovana procedura za dobijanje vize za kineskog turistu, uporkos činjenici da sa tom državom imamo protokol o viznoj liberalizaciji još od 2007. godine.

„Za razliku od Francuske, Njemačke ili SAD, gdje kineske agencije dobijaju vizu u roku od dva dana, kod nas je procedura komplikovanija, jer svaki turista lično mora da podnese zahtjev, pa se viza čeka i 50 dana”, kazao je suvlasnik hotela Splendid.

On je rekao da Protokol između dvije države predviđa da svaka od zemalja dostavi ambasadama spisak licenciranih turističkih agencija koje mogu dobijati grupne vize: “Što je naše Ministarstvo turizma učinilo i dostavilo ambasadi u Podgorici i Pekingu. Ipak, nema zelenog svjetla od MUP i MVP”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, to bi bio samo početak jer je i rusko tržište startovalo sa jednim čarter letom.

“Osim grupnih dolazaka preko turoperatora, veliko je interesovanje kada su u pitanju individualni zahtjevi turista iz Kine. Međutim, svi su saglasni u jednom - da je procedura izdavanja vize zahtjevna i dugotrajna i da je ključna prepreka za realizaciju ove vrste aranžmana”, kazao je Radulović.

CTU je još prije 30 dana apelovao je na Vladu da pojednostavi procedure za dobijanje vize kinskim turistima, sugerišući tada da zemlje Šengen zone kineskim turistima izdaju elektronske vize u roku od jednog do tri dana koje omogućuju više ulazaka u toku pet godina.

Pregovaraju i sa kolegama iz Hrvatske o tri leta iz Zadra

“Zbog velikog interesovanja tamošnjih turoperatora za dolazak turista u Crnu Goru u periodu van sezone, dogovorena su tri leta sedmično - od 10. septembra do 1.juna. koja bi obavljao nacionalni avio-prevoznik Montenegro airlines. Kineske agencije već imaju takav aranžman sa Moskvom, za boravak kineskih gostiju 14 dana. Dio njihovog boravka u Rusiji, odnosno nekih pet dana, bio bi preusmjeren ka crnoj Gori čarter letovima našeg avio prevoznika”, kazao je suvlasnik hotela Splendid.

Radulović je rekao da su i sa kolegama iz Hrvatske pregovarali, da ovdašnji avio prevoznik organizuje tri čarter leta iz Zadra do Tivta, kojim bi kineski turisti iz te Hrvatske dolazili na tri dana u Crnu Goru.

“Poznato je da kineski gost ima naviku da, u roku od sedam do 10 dana, obiđe što više zanimljivih predjela i destinacija”, kazao je Radulović za “Vijesti”.

Bonus video: