Ponuđen u zakup dio lokaliteta Gornjeg Ibra

Taj lokalitet se, kako je objašnjeno, čine zemljište i objekti, s ciljem investiranja u pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta
97 pregleda 2 komentar(a)
Savjet za privatizaciju, Foto: Savo Prelević
Savjet za privatizaciju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.10.2015. 11:58h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raspisao je tender za zakup i investiranje u dio lokaliteta fabrike Gornji Ibar u Rožajama.

Vlada je pozvala iskusne domaće i strane investitore, s finansijskom sposobnošću i iskustvom u industrijskoj proizvodnji robe široke potrošnje, zainteresovane za valorizaciju dijela lokaliteta fabrike, predviđenog za davanje u zakup, da ponude dostave do 16. novembra do 12 sati.

Taj lokalitet se, kako je objašnjeno, čine zemljište i objekti, s ciljem investiranja u pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Na dio lokaliteta fabrike, pod nazivom Lokacija 3, Prostorno-urbanističkim planom (PUP) Opštine Rožaje do 2020. godine, planira se rekonstrukcija postojećih i/ili izgradnja novih objekata za industrijsku namjenu – proizvodnja konditornih proizvoda i mješoviti sadržaji.

Detaljni podaci o Lokaciji 3 dati su u Tenderskoj dokumentaciji i biće dostupni učesnicima na tenderu nakon potpisivanja izjave o povjerljivosti i njene kupovine.

Pravo učešća na tenderu imaju zainteresovani građani i preduzeća, uključujući i konzorcijume, koji otkupe tendersku dokumentaciju i potpišu izjavu o povjerljivosti.

Učesnici koji otkupe tendersku dokumentaciju mogu formirati konzorcijume, koji mogu dostaviti ponude. Uslov je da ugovor o konzorcijumu sadrži odredbe kojima je jasno i nedvosmisleno utvrđena i definisana neograničena solidarna odgovornost svih članova za obaveze iz ponude, tendera, ugovora o zakupu i investiranju.

Učesnici treba da dostave potpisanu izjavu o povjerljivosti i uplate naknadu za tendersku dokumentaciju od četiri hiljade eura. Učesnicima tendera biće omogućen obilazak lokacija od 12. oktobra do 16. novembra.

Ponuđač je dužan da uz ponudu uplati depozit ili dostavi garanciju vrijednu 50 hiljada eura u formi bezuslovne bankarske garancije, naplative na prvi poziv. Garanciju treba da izda banka koja ima kreditni rejting najmanje BBB prema agenciji Standard and Poor's ili banke koju odobri Tenderska komisija.

Ponuđač sa kojim se potpiše ugovor o zakupu i investiranju lokaliteta, obavezan je da iznos zakupnine za prvih pet godina uplati u novcu, u roku predviđenom tim dokumentom. Pritom, kako je objašnjeno, ponuđeni iznos zakupa Lokacije 3 ne može iznositi manje od četiri hiljade eura godišnje.

Period zakupa je deset godina, počev od stupanja na snagu ugovora o zakupu i investiranju. Ponuda mora da sadrži precizan investicioni program za pokretanje proizvodnje i program zapošljavanja nezaposlenih osoba sa teritorije Crne Gore, koji će bti sastavni dio ugovora o zakupu i investiranju.

Turska kompanija Sancakli Mobiliya nedavno je kupila dio imovine bivše fabrike Gornji Ibar Rožaje, koju čine zemljište i objekti, za 400 hiljada eura. Kupoprodajni i ugovore o investiranju i zakupu dijela imovine potpisali su predsjednik Tenderske komisije, Branko Vujović i jedan od vlasnika Sancakli Mobiliya, Mensud Sancakli.

Vujović je kazao da će novi vlasnik platiti 400 hiljada eura za bivšu lamelirnicu, uložiti 5,36 miliona eura i zaposliti 159 radnika u naredne tri godine, odnosno 49 radnika u prvoj godini u crnogorskoj firmi koja će se zvati Montenegro Vud Sancakli Mobiliya.

Bonus video: