MBA: Kontinuirano raditi na rješavanju problema

“Vlada nastoji da svojim aktivnostima i sve većim uključivanjem nevladinog sektora u takve aktivnosti, učini poslovni ambijent što atraktivnijim za biznis, što treba podržati”, navodi se u saopštenju MBA
0 komentar(a)
kancelarija, biznis, posao, Foto: Shutterstock
kancelarija, biznis, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.10.2015. 09:50h

Prilagođavanje regulatornog okvira biznisu, sporost administracije, siva ekonomija, kao i neadekvatna podrška finansijskog sektora glavni su problemi na koje ukazuju poslodavci i na čemu treba kontinuirano raditi, ocijenjeno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Iz te asocijacije je saopšteno da je činjenica da je poslovni ambijent u Crnoj Gori iz godine u godinu sve bolji.

“Vlada nastoji da svojim aktivnostima i sve većim uključivanjem nevladinog sektora u takve aktivnosti, učini poslovni ambijent što atraktivnijim za biznis, što treba podržati”, navodi se u saopštenju MBA.

Istovremeno, treba ukazati na to da prostora za poboljšanje poslovnog ambijenta svakako ima i da na tome treba u kontinuitetu raditi, jer su to poslovi koji se ne mogu do kraja i konačno završiti, ali koji se mogu i moraju stalno unaprijeđivati.

U kontaktima sa privatnim sektorom koje MBA održava na dnevnom nivou, kako su kazali, dobijaju sugestije i predloge veoma važne za unaprijeđenje poslovnog ambijenta na svim nivoima.

“Poslodavci smatraju da regulatorni okvir treba još više prilagoditi biznisu, odnosno traže dalje pojednostavljenje procedura i skraćivanje rokova za razne potrebe biznisa. Ono na što često ukazuju je i dalje prisutna sporost administracije, naročito na lokalnom nivou”, rekli su iz MBA.

Poslodavci, kako se dodaje, ukazuju i na probleme u vezi sa sivom ekonomijom koji direktno pogađaju one koji regularno posluju, kao i na neadekvatnu podršku finansijskog sektora. Kao problem takođe navode nedovoljnu usaglašenost nauke i obrazovnih institucija sa potrebama privrede.

“U MBA smo svjesni da će naša uloga, kao uostalom i ostalih poslovnih asocijacija koje se bave sličnim pitanjima, u budućnosti biti sve značajnija, a time i naša odgovornost za kvalitet poslovnog ambijenta”, rekli su iz te asocijacije.

Prema njihovim riječima, jedan od najvažnijih razloga za takva očekivanja leži upravo u sve većem intenziviranju zajedničkih aktivnosti javnog i privatnog sektora kroz učešće predstavnika biznisa u brojnim komisijama i savjetima, gdje su u prilici da svoje predloge nametnu i realizuju kroz prihvatanje tih predloga od predstavnika javnog sektora.

“MBA će i u narednom periodu biti veoma aktivna u svojim nastojanjima da pruži konkretan i kvalitetan doprinos za razvoj biznisa u Crnoj Gori na svim nivoima”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: