Nikšić: Potpisan sporazum sa Kinezima

Prema riječima Grbovića gostima iz Kine posebno je bila interesantna ideja Opštine Nikšić o izgradnji energane za komunalni otpad, a interesovala ih je i mogućnost uspostavljanja saradnje sa „Plantažama“
143 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2015. 12:52h

Sporazum koji su potpisali predsjednici Opštine Nikšić Veselin Grbović i predsjednik opštinske Narodne Vlade Chifeng u Kini Bi Lifu, samo je početak saradnje između dva pomenuta grada koja će biti bazirana kako na polju kulture, obrazovanja i sporta, tako i iz oblasti ekonomije.

Prema riječima Grbovića gostima iz Kine posebno je bila interesantna ideja Opštine Nikšić o izgradnji energane za komunalni otpad, a interesovala ih je i mogućnost uspostavljanja saradnje sa „Plantažama“.

Lifu je kazao, da osim što je ostvario svoj san da posjeti Crnu Goru i upozna „hrabri narod“, jer pripada generaciji koja je odrastala uz jugoslovenske filmove kao što je „Most“, najvažniji razlog njegovog dolaska je državni projekat putevi svile.

„Crna Gora predstavlja jednu od najvažnijih tačaka na tom putu. Mi smo za sada potpisali sporazum o saradnji između dva grada, a prilikom posjete predsjednika Grbovića ta saradnja će biti produbljena u oblastima kulture, sporta, obrazovanja, i prije svega biznisa i ekonomije gdje bi se dogovorili konkretni projekti“, kazao je Lifu.

Revitalizacijom puta svile obnovio bi se trgovački pravac kojim se u kasnom srednjem vijeku trgovalo između Kine i Evrope.

Pored sporazuma o saradnji Slobodanka Roganović, šefica Grbovićevog kabineta, i Meng Džaodžing, generalni sekretar gradske vlade Šifenga, potpisali su strategiju komunikacije između dva grada, dok su predsjednici gradova razmijenili poklone.

Chifeng čine tri opštinska distrikta i devet okruga sa ukupno 4,6 miliona stanovnika. Jedan je od glavnih proizvođača zlata, a poznat je i po rezervama olova, cinka i čelika, kao i po razvijenoj poljoprivredi i stočarstvu.

Galerija

Bonus video: