Ekonomija u ovoj godini ipak neće porasti četiri odsto

Međunarodni monetarni fond za ovu godinu prognozira rast crnogorske ekonomije od 3,2 odsto. Nova prognoza MMF-a niža je od Vladine koja u ovoj godini očekuje da će crnogorska ekonomija ostvariti stopu rasta od 4,3 odsto.
52 pregleda 0 komentar(a)
MMF, Foto: Beta/AP
MMF, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.10.2015. 10:21h

Međunarodni monetarni fond revidirao je naniže prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,2 odsto, sa 4,7 odsto koliko je ta međunarodna institucija prognozirala u aprilu.

Nova prognoza MMF-a niža je od Vladine koja u ovoj godini očekuje da će crnogorska ekonomija ostvariti stopu rasta od 4,3 odsto.

Premijer Milo Đukanović rekao je u utorak da je ekonomija u prvom polugodištu porasla 3,4 odsto i da procjenjuju da će do kraja godine dinamičnije rasti zahvaljujući turističkim projektima. Đukanović je najavio korekciju plata i penzija ako se ostvare stope rasta ekonomije između četiri i pet odsto.

Prvobitna Vladina projekcija je bila da će ekonomija ove godine porasti 3,5 odsto i ona je bila zasnovana na scenariju od najmanje 412 miliona stranih investicija.

Vlada je i za 2013. projektovala rast od 3,5 odsto na osnovu očekivanih investicija, ali ga je tokom godine smanjila na dva odsto. Jedan broj razvojnih projekata na kojima se bazira rast ekonomije kasni (Portonovi, Plavi horizonti, drugi blok Termoelektrane, istraživanje nafte u crnogorskom podmorju, Kraljičina plaža kod Bara, projekt Miločer - Kraljičina plaža, valorizacija ostrva Mamula).

U novim oktobarskim prognozama MMF-a, navedeno je da će ekonomija Crne Gore u narednoj godini ojačati 4,9 odsto, dok se u 2020. predviđa rast od 3,3 odsto.

Od zemalja regiona, istu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) kao Crna Gora u ovoj godini imaće Kosovo i Makedonija. Za Albaniju je prognoziran rast od 2,7

odsto, Bosnu i Hercegovinu dva odsto, Hrvatsku 0,8 odsto i Srbiju 0,5 odsto.

Crna Gora bi ove godine trebalo da registruje deficit u bilansu tekućih plaćanja od 17 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok će naredne godine manjak iznositi 20,8 odsto. U 2020. godini prognoziran je deficit bilansa tekućih plaćanja od 14 odsto.

Potrošačke cijene u Crnoj Gori će, prema procjenama MMF-a, ove godine porasti 1,7 odsto, a u narednoj 1,4 odsto. U 2020. godini očekuje se rast potrošačkih cijena od 1,7 odsto. MMF objavljuje redovne prognoze za globalnu ekonomiju u cjelini dva puta godišnje, u proljeće i u jesen. Od finansijske krize 2008. MMF objavljuje i ažurirane međuprognoze za vodeće ekonomije i regije u svijetu.

Međunarodni monetarni fond snizio je u novom izvještaju globalne prognoze rasta i upozorio na trend rasta zaduženosti rastućih ekonomija. Izvještaj je pokazao da su snižene prognoze rasta u zemljama sa niskim dohotkom i zemljama u razvoju i umjesto šest odsto iz 2014, prognoza za ovu godinu je 4,8 odsto.

Bonus video: