Radnici Boksita u ponedjeljak pred Vladom: "Pejović sve da nas primi"

Na pitanje novinara kako mogu pregovarati sa Ivanovićem kada će za desetak dana biti potpisan ugovor sa Pejovićem, Čolaković je odgovorio: “Možemo mi mnogo toga. Neće niko ući u Boksite, blokiraćemo sve, i niko neće moći da radi.”
52 pregleda 19 komentar(a)
Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.10.2015. 17:59h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita u ponedjeljak, 12. oktobra, protestovaće ispred zgrade Vlade i tamo će ostati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

„Tražimo da Veselin Pejović primi svih 192 radnika, a ako neće da Vlada ne potpisuje ugovor sa njim. U ponedjeljak se ispred Boksita okupljamo u decet sati i organizovano idemo za Podgoricu odobrili nam protest ili ne”, prenio je nakon zbora stav radnika predstavnik Sindikata radnika Miomir Čolaković.

Čolaković je kazao da im je stečajni upravnik Mladen Marković kazao da će sa vlasnikom Uniprom metali, Veselinom Pejovićem potpisati ugovor za kupovinu imovine Rudnika vrijedan 5,39 miliona eura najkasnije za deset dana, dok bi radnicima do kraja mjeseca trebalo da budu isplaćena potraživanja iz prvog isplatnog reda za 24 minimalne zarade što iznosi po oko 4,63 hiljada eura.

“Ništa nam to ne odgovora, niti isplata minimalnih zarada niti to što se nijesu izjasnili koliko će radnika primiti. Imali smo investitora raspoloženog da primi sve radnike, isplati veća potraživanja i da počnemo odmah da radimo”, kazao je Čolaković.

Sindikati do 12.oktobra čekaju da im Ivan Ivanović, zamjenik izvršnog direktora firme Neksan, odgovori da li bi Boksite preuzeo preko svoje firme.

“On bi istog dana kada potpiše ugovor počeo sa radom, primio sve radnike uz dodatno angažovanje 20-30 bivših radnika, godišnje bi prozvodio 300 hiljada tona, a prosječna plata bi bila oko 700 eura u neto iznosu. To je njegova ponuda, a mi čekamo do 12-og da vidimo hoće li skupiti svih 5,5 miliona eura”, kazao je Čolaković.

Na pitanje novinara kako mogu pregovarati sa Ivanovićem kada će za desetak dana biti potpisan ugovor sa Pejovićem, Čolaković je odgovorio:

“Možemo mi mnogo toga. Neće niko ući u Boksite, blokiraćemo sve, i niko neće moći da radi.”

Ponovio je da sa Pejovićem nijesu imali sastanak osim onoga u Ministarstvu ekonomije kada im je kazao da je kupio imovinu i da radnici traže posao kod podizvođača kada za godinu-dvije počne da radi.

Ivanović, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata ima dvije firme Rapaks, osnovanu 2012.godine koja se bavi trgovinom na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima, i Resajkling kourt, osnovanu početkom prošle godine i čija djelatnost je recikliranje sortiranog otpada. Sjedište oba društva je u Nikšiću.

Bonus video: