Pejović povukao zahtjev za novi rok za plaćanje

Povjerioci nisu željeli da se izjasne o predlogu dok ne dobiju mišljenje upravnika
100 pregleda 14 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Veselin Pejović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 07.10.2015. 05:25h

Vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, koji je preksinoć ponudio stečajnoj upravi i glavnim povjeriocima Kombinata aluminijuma dva nova predloga za plaćanje preostale rate za imovinu fabrike od 13,98 miliona eura, juče ujutro je neopozivo povukao ponude, saznaju “Vijesti”.

Prethodno je Pejović, tokom sjednice borda povjerilaca najavio da će na njihov odgovor čekati do danas. Članovi borda bili su se saglasili da se o Pejovićevim predlozima ne mogu izjasniti prije nego što im upravnik Veselin Perišić iznese mišljenje o njima.

“Zbog diskusija na sjednici Odbora, zaključaka koji su donijeti i neodređivanja datuma novog zasjedanja, Uniprom je odlučio da povuče svoj predlog iz procedure, dakle stavlja ga van snage, dakle neopozivo i to smatrajte momentom prijema akta na vašu arhivu”, poručio je Pejović u dopisu koji je juče ujutro poslao predsjednici borda povjerilaca Dragani Đuranović.

Gazda Uniproma, koji upravlja KAP-om, preksinoć je ponudio da sa prelaznog, tzv. escrow računa u Zapad banci oslobodi u korist stečajne uprave KAP-a svega sedam miliona eura i da se odobri novi šestomjesečni rok za ispunjenje svih tačaka ugovorenih obaveza. Taj predlog je podrazumijevao da se preostalih skoro sedam miliona eura oslobodi u korist Pejovićeve matične firme kako ne bi morao da plaća mjesečnu kamata u iznosu od 110 hiljada eura.

Prema drugom predlogu, Pejović je tražio da mu se odobri novi rok za plaćanje preostalog iznosa koji može biti dodatnih godinu, odnosno, koliko odluči bord povjerilaca. On je upozorio stečajnu upravu i glavne povjerioce da imaju u vidu da 1. januara 2016. ističe socijalni program za 550 radnika KAP-a, “a Uniprom nema dozvolu za rad da bi te radnike preuzeo”.

Pejović je prema kupoprodajom ugovoru trebalo da uplati ukupno 28 miliona eura najkasnije do 10. septembra, ali se to nije desilo već je posljednja rata od 13,98 miliona ostala na prelaznom računu i povjeriocima KAP-a ne može biti dostupna bez Unipromove saglasnosti.

Perišić se sad nema o čemu izjašnjavati

Pejović je predsjednicu Borda povjerilaca Draganu Đuranović zamolio da o povlačenju predloga obavijesti ostale članove, kao i stečajnog upravnika koji se sada o povučenom predlogu ne mora izjašnjavati.

Bord povjerilaca Kombinata aluminijuma, tokom posljednje maratonske sjednice, nije usvojio izvještaj stečajnog upravnika, već mu ga je vratio na doradu.

Pojedini članovi kritikovali su Perišića što već godinu i po ne objavljuje izvještaje o poslovanju Kombinata.

Bonus video: