U EPCG spremni za razgovore

Elektroprivreda nema ugovorni odnos o snabdijevanju KAP-a strujom sa tom fabrikom, već sa Montenegro bonusom
1 komentar(a)
EPCG, Elektroprivreda CG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Elektroprivreda CG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.10.2015. 17:30h

Ugovor o prodaji struje između Elektroprivrede (EPCG) i Montenegro bonusa, koji snabdijeva Kombinat aluminijuma, ističe krajem oktobra i prodajna cijena je 40,59 eura po megavat-satu (MWh), saopšteno je “Vijestima” iz EPCG.

Na pitanje da li postoje i u kojoj su fazi pregovori za nastavak saradnje sa Montenegro bonusom ili novim vlasnikom KAP-a kompanijom Uniprom, iz EPCG su odgovorili da su spremni za razgovore. Oni su podsjetili da su KAP i ostali direktni potrošači na slobodnom tržištu još od 2009. i da mogu pronaći drugog snabdjevača po cijeni koja im odgovara za poslovanje.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović prošle sedmice je kazao da će od buduće cijene struje za KAP umnogome zavisiti sudbina fabrike i oko 550 njenih radnika, ali i drugih koji sada posluju sa KAP-om. On je ranije tražio da cijena električne energije bude 38 eura za megavat i popust od deset odsto koji imaju ostali potrošači koji redovno plaćaju račune. Nagovijestio je i mogućnost da struju kupi u inostranstvu. KAP sada megavat-sat sa troškovima prenosa i ostalima plaća oko 45,5 eura.

Cijena tone aluminijuma na međunarodnim berzama od početka godina je pala za oko 400 dolara, a smanjena je i premija na kvalitet pa je konačna prodajna cijena manja oko 500 dolara. Prema procjeni, KAP je sada u minusu oko 300 dolara po proizvedenoj toni.

Iz EPCG su podsjetili da nemaju ugovorni odnos o snabdijevanju KAP-a električnom energijom već sa Montenegro bonusom zbog čega ih “iznenađuju ponovne izjave da EPCG usporava razvoj KAP-a”.

“Kao proizvođač i snabdjevač električnom energijom EPCG, u skladu sa tržišnim principima, ugovara trgovinu sa svim stranama koje iskažu interesovanje. EPCG je spremna da sa svakim kupcem razgovara o snabdijevanju u cilju obostranog interesa”, kazali su iz EPCG.

Prošle godine kada je prodajna cijena aluminijuma bila 2,2 do 2,3 hiljade eura po toni, struja koju je EPCG prodavala Montenegro bonusu, a ovaj KAP-u koštala je 41,42 eura za megavat. Od nove godine osnovna cijena je smanjena na 40,59 eura, ali je cijena aluminijuma pala i sada iznosi oko 1,6 hiljada dolara po toni. Po ovoj cijeni KAP ne bi pokrio troškove ni da je cijena struje traženih 38 eura.

Građani duplo više plaćaju od KAP-a

“Vijesti” su pitale EPCG da li je tačna tvrdnja Pejovića da je veća cijena struje za KAP nego što je osnovna za domaćinstva.

“Cijena svakog proizvoda računa se uz sve usluge potrebne do isporuke krajnjem kupcu. Stoga, upoređujući cijenu za KAP i regulisanu za domaćinstva jasno je da je ta cijena za KAP skoro duplo manja”, naveli su iz EPCG.

Iz Montenegro bonusa, takođe državne kompanije, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa cijenama i pregovorima oko budućeg snabdijevanja KAP-a, kojim već 14 mjeseci upravlja Uniprom, a nakon plaćanje posljednje rate u avgustu uskoro bi i zvanično trebalo da preuzme fabriku od stečajne uprave.

Bonus video: